Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.11.2021 16:29
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa šefom Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u BiH Benjaminom Strutewagenom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 30. novembra 2021. godine u nastupnu posjetu šefa Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u BiH Benjamina Strutewagena.

Tom prilikom su potvrđeni dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije te iskazana snažna opredijeljenost za razvitak saradnje dviju zemalja.

Na početku sastanka zamjenik ministrice Brkić poželio je dobrodošlicu šefu Diplomatskog ureda Strutewagenu te ga informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i aktivnostima kada su u pitanju evropske i evroatlantske integracije te reformski procesi, s naglaskom na nužnost izmjena Izbornog zakona do kraja ove godine. Bilo je riječi i o odnosima u kontekstu rada i funkcioniranja institucija na nivou BiH.

Zamjenik Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH, izvijestio je sagovornika da su članovi Komisije konsenzualno prihvatili Program reformi 2021 te izrazio nadu da će Vijeće ministra BiH u skorom vremena usvojiti taj dokument.

Belgijski šef Diplomatskog ureda zahvalio je na prijemu i iskazao uvjerenje u daljnje jačanje bilateralne saradnje dvije prijateljske zemlje za vrijeme njegovog diplomatskog mandata. Naglasio je snažnu predanost Belgije evropskoj perspektivi BiH i Zapadnog Balkana kao i reformskim naporima u okviru evropskog puta naše zemlje, kako na bilateralnom nivou, tako i kroz institucije Evropske unije. Posebno je istaknuo značaj programa razmjene iskustava vezanih za evropski put BiH i ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK).