Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.11.2021 16:20
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio u posjetu ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije Alahmadija

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić razgovarao je 30. novembra 2021. godine s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osamah Dakhel R. Alahmadijem.

Sagovornici su ocijenili da Bosna i Hercegovina i Kraljevina Saudijska Arabija njeguju dobre i prijateljske odnose i izrazili nadu da će se bilateralna saradnja između dvije zemlje nastaviti razvijati na obostranu korist.

Govoreći o međusobnim odnosima, zamjenik ministrice Brkić je iskazao je uvažavanje za svu potporu koju Kraljevina Saudijska Arabija pruža BiH. Podržao je posjete saudijskih turista našoj zemlji ne samo tijekom ljetne sezone već kroz cijelu godinu. U tom smislu je naveo da je BiH učinila sve kako bi državljanima KSA olakšala procedure za dobivanje viza za našu zemlju, budući da je vizni režim još uvijek na snazi. Zamjenik ministrice Brkić je također izrazio interes da se razmotri mogućnost ukidanja viza za nosioce diplomatskih i službenih putnih isprava BiH za putovanje u KSA, čime bi bio postignut reciprocitet. Naglasivši da su za BiH izravna strana ulaganja od velike važnosti, zamjenik ministrice je pozdravio nastavak saudijskih investicija u BiH za što postoje raznovrsne mogućnosti.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o unutarnjopolitičkim temama i vanjskopolitičkim ciljevima dviju zemalja, i razmijenjene informacije o međusobnim potporama u međunarodnim organizacijama i tijelima.