Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.11.2021 17:04
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić  i zamjenik  ministra vanjskih poslova Republike Turske i načelnik Odjela za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Faruk Kaymakci predvodili su delegacije dvaju ministarstava na bilateralnim konsultacijama koje su odrzane 29. novembra 2021. godine u Sarajevu.
Konsultacije su predstavljale priliku za pregled aktuelnog stanja ukupnih bilateralnih odnosa BiH i Republike Turske, a poseban akcenat je stavljen na unapređenje saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova, jačanje ekonomskih veza, europske integracije BiH, odnose BiH i Turske sa EU, NATO proces BiH, kao i ostale teme od zajedničkog interesa.

Tom prilikom ocijenjeno je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske veoma dobri i prijateljski i da postoji obostrani interes za kontinuirani razvoj saradnje u svim oblastima. Konstatirano je da se dobri i stabilni odnosi dvije zemlje njeguju i jačaju intenzivnim uzajamnim posjetama na visokom nivou. Također, trilaterale BiH-Turska-Srbija i BiH-Turska-Hrvatska predstavljaju značajne segmente saradnje dvije države.

Sagovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena te unaprijedila ekonomska saradnja BiH i Turske, posebno u području infrastrukture, poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja i zdravstva.   Obostrano je ukazano na važnost projekta izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju finansirati Republika Turska.

Pozdravljena je kvalitetna ugovorna baza dvije zemlje, te izražena nada da će što prije doći do okončanja procedura za zaključivanje sporazuma/protokola koji su u proceduri usaglašavanja.
 
Istaknuta je dobra suradnja između dvije zemlje u kontekstu razmjene podrški u kandidaturama za različite pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima.
Zamjenik ministrice Brkić izrazio je zahvalnost prijateljskoj Republici Turskoj na podršci i pomoći koju pruža našoj zemlji na putu europskih i euroatlantskih integracija, a posebno kada je riječ o pomoći u medicinskoj opremi i vakcinama u borbi protiv pandemije COVID-19.

U pogledu europskog puta BiH, kazao je da je naša zemlja u potpunosti posvećena procesu europskih integracija kao svom vanjskopolitičkom cilju i da za BiH put ka EU nema alternative. Upoznao je sagovornike o aktivnostima na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU, procesu reformi sa fokusom na izmjene Izbornog zakona. Osvrnuvši se na aktuelnu unutrašnjo-političku situaciju u BiH, zamjenik je istakao kako se trenutna kriza negativno reflektuje na funkcionalnost državnih institucija i da su zbog blokade u radu institucija mnoga važna pitanja “na čekanju” za razmatranje. Dodao je da se pokušava iznaći rješenje iz trenutne situacije i da je najbolji način za to postizanje unutrašnjeg kompromisa, bez uslovljavanja i nametanja rješenja sa strane.
 
Kada je riječ o NATO putu BiH, zamjenik Brkić koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH, informisao je delegaciju Turske o značaju formiranja Komisije, te daljim pravcima i aktivnostima te saradnje. Podsjetio je da je BiH definisala svoje reformske aktivnosti u okviru Programa reformi 2020. i 2021 i da je Komisija usvojila Program reformi 2021. koji je upucen u daljnju proceduru Vijecu ministara BiH. Naglasio je da BiH i dalje ostaje opredijeljena svojim vanjsko-političkim ciljevima.

Tokom konsultacija, razmijenjena su iskustva i informacije vezano za aktivnosti BiH i Turske u regionalnim inicijativama, posebno u pogledu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi, te aktuelna međunarodna kretanja koja bi mogla imati uticaj na održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Turske Faruk Kaymakci je naglasio da će Republika Turska, kao iskren prijatelj Bosne i Hercegovine, nastaviti pružati podršku i pomoć BiH, podsticati naš europski i NATO put, te unapređivati saradnju u svim segmentima od zajedničkog interesa.

Nezaobilazna tema tokom konsultacija BiH i Turske bila je situacija u obje zemlje vezano za pandemiju COVID-19, migrantska kriza i uticaj te krize na sigurnost.