Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.11.2021 14:35
Ministrica Bisera Turković govorila na zasjedanju Unije za Mediteran u Barceloni na kojem učestvuju ministri i predstavnici 42 države

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković učestvovala je danas, 29. novembra 2021. godine, na 6. regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barceloni.

Na velikom skupu u Kraljevini Španiji okupili su se ministri i predstavnici 42 države regije koja broji blizu 700 miliona stanovnika, pod zajedničkim predsjedavanjem Josepa Borella, visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost i Aymana Safadija, jordanskog ministra vanjskih poslova, uz prisustvo i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija.

Ministrica je u obraćanju govorila o izazovima sa kojima se suočava cijela regija, te naglasila da će se Bosna i Hercegovina snažno zalagati za daljnju stabilizaciju i evropski put jugoistoka naše regije.

- U postizanju ovog cilja potrebna nam je individualna i zajednička pomoć i podrška EU i drugih prijatelja iz cijelog svijeta istakla je ministrica, osvrćući se na situaciju u našoj državi i regiji.

Između ostalog, bilo je govora i o migracijama, te je ministrica Turković naglasila kako se Bosna i Hercegovina nalazi na takozvanoj “balkanskoj ruti”, a pod ogromnim je i stalnim pritiskom migranata.

- Prepoznajemo dosadašnju pomoć EU i zahvalni smo na njoj. Imperativ je da ova pomoć Bosni i Hercegovini bude posvećena intenzivnijoj suradnji s EU i partnerima u regiji Zapadnog Balkana u vezi s migrantskom krizom, posebno u smislu razbijanja mreže ilegalnih migracija i organiziranih kriminalnih skupina upletenih u trgovinu ljudima. Jasno je da je kriza daleko od kraja, posebno imajući u vidu nedavna zbivanja u Afganistanu. Potrebno je tražiti snažniji i koordiniraniji pristup u rješavanju ovih izazova, navela je ministrica Turković. Skup u Barceloni završava danas.