Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.11.2021 19:17
Ministrica Bisera Turković u Zagrebu učestvovala na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 24. novembra 2021. godine, u Zagrebu učestvovala na sastanku ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača Američko – jadranske povelje (A5).
 
Ministrica Turković je govorila na sesijama o sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Evropi s posebnim naglaskom na euroatlanske procese u regiji, ali i o trenutnim i budućim izgledima saradnje u okviru Američko-jadranske povelje.
 
- Uprkos političkim turbulencijama sa kojima se moja zemlja u posljednje vrijeme suočava, Bosna i Hercegovina ostaje privržena demokratskim vrijednostima, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji. Na regionalnu sigurnost i stabilnost jugoistočne Evrope utiče EU i NATO perspektiva zemalja kandidata. Nedostatak perspektive stvara sigurnosne turbulencije, ali i otvara prostor za dolazak drugih igrača. Upravo trenutna situacija još jednom potvrđuje zašto je Bosni i Hercegovini više nego ikada potreban NATO kišobran.
Američko-jadranska povelja je dala vidljive rezultate u regionu, te je odigrala važnu ulogu na putu euroatlantskih integracija regiona. Ovu inicijativu naših prijatelja i partnera iz SAD-a treba ojačati, ali je i snažnije podržati sličnim aktivnostima. Naši partneri i prijatelji moraju jasno pokazati da euroatlanska budućnost zapadnog Balkana nema alternativu, kazala je ministrica Turković. U ime SAD sastanku je prisustvovao Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara.

Potpisivanjem Američko-jadranske povelje 2003. godine potvrđen je kontinuitet podrške Sjedinjenih Američkih Država NATO Politici otvorenih vrata u odnosu na države aspirantice s područja jugoistočne Evrope. Zemlje članice su Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i SAD, dok su posmatrači Kosovo, Srbija i Slovenija.