Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.10.2021 16:13
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se s novoimenovanim saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom

Ministrica Turković sastala se 15. oktobra 2021. godine u Sarajevu sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom, koji je boravio u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Linharta, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva evropskih i međunarodnih poslova Republike Austrije.

Na početku press konferencije koja je uslijedila nakon sastanaka, ministrica Turković je poželjela iskrenu dobrodošlicu ministru Linhartu i čestitala mu na novoj poziciji. Naglasila je da je velika čast i snažna poruka da je u prvoj sedmici svog mandata stigao u Sarajevo.

„To je potvrda odličnih odnosa dvije države i nastavak pozitivnog odnosa prema Bosni i Hercegovini, posebno kancelara Schallenberga, ali i drugih austrijskih zvaničnika uključujući i one u BiH“, istaknula je ministrica i iskoristila priliku da još jednom čestita Alexanderu Schallenbergu i poželi mu uspjeh u radu.

„Republika Austrija ima snažno prisustvo u Bosni i Hercegovini. Smatramo je jednim od naših ključnih saveznika i partnera. Posebno u pogledu napretka ka Evropskoj uniji. Austrija je imala ključnu ulogu u isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu. Narod i građani BiH to nikada neće zaboraviti“.

Dr Turković je istaknula da je tokom sastanaka razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, situaciji u regiji zapadnog Balkana, te o evropskim integracijama.

„Republika Austrija i ministar Linhart vrlo dobro razumiju trenutne izazove sa kojima se suočavamo. I to ne samo u našoj državi, nego i u cijeloj regiji te podržavaju naš evropski put. Očekujem da će još snažnije podržati reformske procese. Nemamo vremena za gubljenje. Pred nama je mnogo posla i ne vidim da građani, bez obzira gdje živjeli u Bosni i Hercegovini imaju bilo kakve koristi od blokada. Tim prije, što su one uzrokovane politikom koja traži da se legalizira negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina. To nigdje u civiliziranom svijetu nije moguće, a u EU posebno“, naglasila je ministrica. 

Informirala je da su razmotrena i bilateralna pitanja, status ugovora, ekonomska saradnja i druge oblasti, istaknuvši da su austrijske investicije značajne i vrijedne.

„Bosna i Hercegovina ima veliki ekonomski potencijal i razgovarali smo o načinima kako da olakšamo dolazak stranih investicija i otvaranja novih radnih mjesta. Ekonomija mora biti u fokusu.  Mladim ljudima moramo pružiti šansu da svoju budućnost grade u svojoj zemlji“
Naglašena je dobra saradnja u oblasti odbrane kao i uloga Austrije u misiji Althea.

„Izuzetno je važno da mandat EUFOR-a u BiH bude produžen. To je od vitalnog značaja za sigurnost i stabilnost BiH i cijele regije“, istaknula je ministrica.
Na kraju obraćanja podvukla je da će saradnja dvije države biti nastavljena i ojačana, podsjetivši da se naredne godine obilježava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa BiH i Austrije.

Novinarima s zatim obratio ministar Michael Linhart.

„Poslije mog imenovanja postavilo se pitanje prvog putovanja u inostranstvo. Svakako, ova regija je važna i odmah se mislilo na regiju, ali u okviru regije Bosna i Hercegovina je zemlja koja mi je na srcu i tako je donesena odluka da to bude BiH. Za mene ova posjeta predstavlja i znak i naše uvjerenje da bez članstva zapadnog Balkana i BiH u Evropskoj uniji, Evropska unija nije kompletna, odnosno projekat EU nije završen, a isto tako da su sigurnost i stabilnost u ovom regiji za nas i za cijelu Evropu veoma važni“

Kazao je da Austriju i BiH povezuje puno toga, puno više od same evropske perspektive.

„Austrija vidi jedinstvo i suverenitet BiH kao neizostavan preduvjet za sigurnost i stabilnost cijele regije. Za nas je to pitanje van diskusije. Za nas je potpuno jasno da je budućnost BiH u Evropi i mi kao Evropa moramo da ispružimo našu ruku prema BiH i ovom regionu još jače i jasnije“.

Istaknuo je da Austrija podržava integraciju BiH bez rezervi i "uvjereni smo da je ovaj zajednički projekat članstva u EU upravo povezujući element za cijelu ovu zemlju i njene unutrašnje stvari“.