Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.10.2021 11:56
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić predavač na seminaru o evropskim integracijskim procesima u Dubrovniku

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvuje na 23. zajedničkom seminaru o evropskim integracijskim procesima za diplomate iz srednje i jugoistočne Evrope, koji se u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske i Zaklade Hanns Seidel Stiftung održava 11-14. oktobra 2021. godine u Dubrovniku.

U sklopu seminara zamjenik Brkić je polaznicima održao predavanje na temu “Proširenje Evropske unije u realnoj perspektivi”. Tom je prilikom naglasio da je proširenje EU od strateškog značaja za regiju Zapadnog Balkana, koja ne želi biti samo primalac pomoći, već aktivni i pouzdani partner EU. Evropske integracije su bile i još uvijek su ključni reformski poticaj i važna referentna tačka u svim aktivnostima, cilj koji građani regije bezrezervno podržavaju i kojem teže. Tokom godina, međutim, proces integracija pokazao se prilično krhkim, složenim, a u posljednje vrijeme postao je i izvor nepredvidljivosti, s obzirom na Brexit i rasprave o proširenju nasuprot produbljivanju. Dodao je kako reforme trebaju vjerodostojnu perspektivu članstva, te da je od izuzetne važnosti zadržati snažnu predanost regije procesu evropskih integracija.

Zapadni Balkan ne dijeli s EU samo geografsku blizinu, već i historiju, vrijednosti i vjekovnu tradiciju. Ne želimo da nas se više doživljava kao obične komšije ili korisne partnere, već kao buduće članice EU-a i stoga je jedino ispravno dopustiti da se u potpunosti uključimo u rasprave o budućnosti velike porodice kojoj ćemo se pridružiti.

„Kako bi proces proširenja imao potrebnu podršku unutar EU-a, moramo jasno artikulirati našim prijateljima u Evropi koristi i vrijednosti koje će naše integracije u EU donijeti Evropi u cjelini. Nikada nije bilo važnije uključiti sve partnere, unutar ili van granica EU. Obnova i rekonstrukcija EU-a koja je temeljena na više jedinstva, solidarnosti i zajedničke odgovornosti ključna je za sve aktere“, naveo je Brkić.

Iako su signali manje jedinstveni i nepredvidivost evropske perspektive regije sve veća, zamjenik Brkić izrazio je nadu da će Evropska unija priznati napore i rezultate i pružiti potrebnu podršku za dalji napredak regije u ovom procesu. Pozitivni pomaci u našim zemljama pokazuju koliko perspektiva pristupanja EU ima jaku transformacijsku moć.

„Put regije u EU može biti dug i naporan, ali ono što nas čeka na kraju bit će vrijedno truda: Evropa, sigurna i prosperitetna, za sve njene građane“, zaključio je zamjenik ministrice Josip Brkić.

Ovogodišnji seminar „Evropski integracijski procesi“ u organizaciji Hanns - Seidel - Stiftung i Diplomatske akademije MVEP RH pohađala su četiri državna službenika Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.