Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.10.2021 14:31
Ministrica Turković se tokom radne posjete Republici Sloveniji sastala sa ministrom Logarom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se 12. oktobra 2021. godine u Ljubljani sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Anže Logarom.

Tokom sastanka razgovarano je o bilateralnoj saradnji BiH i Republike Slovenije, euroatlantskoj perspektivi naše zemlje, borbi protiv pandemije COVID-19, ekonomiji, regionalnim odnosima i drugim aktuelnim pitanjima.

Ministrica Turković i ministar Logar su nakon sastanka dali izjave za medije. Tom prilikom ministrica Turković je istaknula da su veze između BiH i Slovenije višeslojne i neraskidive. Poručila je da čvrsto vjeruje da će dvije zemlje dijeliti zajedničku, evropsku budućnost.

Pozdravila je Samit EU – Zapadni Balkan, koji je održan pod predsjedavanjem Slovenije te čestitala Sloveniji na uspješnom predsjedavanju EU. Potom je naglasila da je izuzetno značajno da je proširenje EU ostalo visoko na agendi, uprkos drugim izazovima sa kojima se Unija suočava, te da je jasna evropska perspektiva ključna za sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana. Dodala je da je Bosna i Hercegovina spremna za kandidatski status uprkos pokušajima unutrašnje destabilizacije i opstrukcija. „Što ranije odobravanje kandidatskog statusa za BiH pomoglo bi, ne samo reforme, nego bi doprinijelo relaksaciji političke situacije u BiH i cijeloj regiji. Vjerujem da bi to poslalo i pozitivnu poruku cijeloj Evropskoj uniji”, izjavila je ministrica Turković. Posebno je istaknula da je u BiH postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito - to vidimo iz svakodnevnih dešavanja ne samo u BiH, nego i u drugim državama regije - još mnogo posla pred svima. Poručila je da bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema ni stabilne regije te da samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve izazove na putu ka EU. Najavila je da nas očekuje jačanje borbe protiv korupcije i kriminala, što će zasigurno utjecati i na političke blokade i podsjetila da zapaljiva retorika i pokušaji usporavanja napretka gube podršku i snagu koju sada crpe iz nekih stranih utjecaja, a ne iz demokratskog legitimiteta ili podrške naroda i građana.

Kad je riječ o borbi protiv pandemije COVID-19 ministrica Turković je naglasila da je Slovenija pomogla proces vakcinacije u našoj zemlji i najavila da BiH nastavlja sa masovnom vakcinacijom. Dodala je da su tokom susreta otvoreni razgovori i o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji i testova, što bi olakšalo komunikaciju i putovanja. Na sastanku je bilo govora i o ilegalnim migracijama i privrednoj saradnji. Ministrica je izrazila nadu da će, s obzirom da je pred nama zimska sezona, Slovenci tradicionalno i ove godine doći na skijanje u Sarajevo i BiH.
Ministar Logar je naglasio da će Slovenija i dalje podržavati evropski put BiH kao i proces reformi koje naša zemlja mora provesti kako bi se pridružila Evropskoj uniji. Prema njegovim riječima, napredak u reformama najjači je argument BiH na putu u EU.