Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.10.2021 14:27
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila u posjetu ambasadora SAD-a Erica Nelsona

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je 8. oktobra 2021. godine sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Ericom Nelsonom i njegovom zamjenicom Deborah Mennuti.
 
Razmotrena je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na neophodnost punog funkcioniranja državnih institucija, nastavka rada na ustavnim i izbornim reformama, važnosti neovisnosti pravosuđa te druga značajna pitanja od zajedničkog interesa.
 
Ministrica Turković je, tokom susreta, istakla važnost aktivne i konstruktivne uloge Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji te kontinuirane podrške Washingtona euroatlantskom putu BiH, reformama i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.
 
Bilo je govora i o borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa te o koordinaciji i usaglašavanju stajališta u pogledu vanjske politike i ljudskih prava.
 
Ambasador Nelson je ponovio nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te reformama u interesu svih građana Bosne i Hercegovine.