Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.10.2021 15:09
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić i državna tajnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko – Zgombić prevodili su delegacije dvaju ministarstava na bilateralnim konsultacijama koje su održane 06. oktobra 2021. godine u Zagrebu.

Na konsultacijama je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Republike Hrvatske, ugovornom reguliranju odnosa, europskim integracijama, ekonomskoj i regionalnoj saradnji te migracijama.

Zamjenik ministrice Brkić je izrazio zahvalnost Republici Hrvatskoj za solidarnost, podršku i pomoć tokom pandemije COVID-19 u vidu donacije vakcina, medicinske opreme, finansijske pomoći zdravstvenim ustanovama u BiH i omogućivši cijepljenje protiv koronavirusa stanovnicima Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Tokom sastanka zamjenik Brkić je izrazio zadovoljstvo zbog okončanja radova i otvaranja graničnog prijelaza Svilaj kao i najavljenim završetkom izgradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške u aprilu iduće godine. Zahvalio je na pomoći Hrvatskoj u odgovoru na prirodne i druge nesreće, posebno u gašenju požara u BiH kao i podršci našoj zemlji da uskoro postane članica Mehanizma za civilnu zaštitu EU. Govoreći o europskom putu Bosne i Hercegovine zamjenik ministrice je ponovio posvećenost i opredijeljenost naše zemlje za postizanje punopravnog članstva u Europskoj uniji. Informirao je tom prilikom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na provedbu reformi, kao i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije te procesu izmjena Izbornog zakona, kao ključnog prioriteta, imajući vidu činjenicu da je 2022. izborna godina. Zahvalio se Republici Hrvatskoj na kontinuiranom stajalištu da članice EU trebaju zadržati temu europske budućnosti Zapadnog Balkana kao prioritet EU agende. Izrazio je očekivanje da će sastanak na vrhu EU - Zapadni Balkan snažno potvrditi opredjeljenja te pružiti punu podršku europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i time poslati snažnu političku poruku stanovnicima ove regije.

Državna tajnica Metelko-Zgombić izrazila je spremnost i opredijeljenost institucija Republike   Hrvatske za nastavak podrške i pomoći Bosni i Hercegovini  na europskom putu.  Istaknula je da Hrvatska podržava europsku perspektivu Zapadnog Balkana te ponovila punu podršku svoje zemlje Bosni i Hercegovini u provedbi reformi, ispunjavanju uslova i obaveza za članstvo u EU.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, istaknuto je da je Hrvatska jedan od najznačajnijih ekonomskih i trgovinskih partnera BiH. Zaključeno je da je unapređenje trgovinske saradnje od interesa i značaja za obje zemlje. Tokom konsultacija bilo je riječi i o otvorenim bilateralnim pitanjima, kao što je izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te je naglašeno da nadležna tijela BiH i Hrvatske nastave s radom kako bi se iniciralo iznalaženje obostrano prihvatljivih rješenja.

Sagovornici su istaknuli značaj kontinuiranog dijaloga i održavanja političkih bilateralnih konsultacija, što doprinosi kvalitetnijem radu i praćenju bilateralnih odnosa i saradnje u regiji.