Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.10.2021 20:43
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković sastala se sa predsjedavajućom OSCE-a i ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde

Ministrica Turković sastala se u ponedjeljak, 4. oktobra 2021. godine, u Sarajevu sa predsjedavajućom Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) i ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde, koja je predvodila delegaciju prilikom službene posjete Bosni i Hercegovini. U delegaciji je bila i predsjedavajuća Parlamentarne skupštine OSCE-a Margareta Cederfelt.

Nakon radnog sastanka dvije delegacije u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ministrice Turković i Linde dale su izjave za medije.

Tom prilikom ministrica Turković je izrazila zahvalnost na dosadašnjoj saradnji i podršci Organizaciji za europsku sigurnost i saradnju istaknuvši da ta organizacija ima važnu ulogu u Bosni i Hercegovini, posebno kao snažna podrška sigurnosti, stabilnosti i reformskim procesima. Naglasila je potom da se na današnjem sastanku razgovaralo o nekoliko važnih pitanja, uključujući saradnju između BiH i OSCE, aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini, proces reformi te bilateralne odnose između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske. Govoreći o značaju sigurnosti i stabilnosti regije Zapadnog Balkana istaknula je da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito  - to vidimo iz svakodnevnih dešavanja ne samo u BiH, nego i u drugim državama regije - još mnogo posla pred svima.
 
Ministrica Turković je ocijenila da su zbog toga pitanja sigurnosti, odbrane, kontrole naoružanja, ljudskih prava, ali i pitanja promocije ravnopravnosti spolova i izgradnje kapaciteta institucija Bosne i Hercegovine te saradnja sa OSCE-om od vitalnog značaja. Ponovila je da bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema stabilne regije te da samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno svladavati sve sigurnosne i druge izazove. Naglašavajući europski put BiH i ispunjenje obaveza, ministrica je istaknula neophodnost čvrstih garancija za europsku budućnosti cijele regije, a posebno BiH, uoči Samita EU – Zapadni Balkan. Dodala je da ideja da se postavi jasan rok za ulazak država regije u EU može biti ključni podsticaj za brže reforme, posebno nakon što smo se zajednički suočili sa izazovima poput pandemije i migrantske krize. Ministrici Linde i delegaciji OSCE-a prenijela je informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ističući da se svaka kriza može prevladati samo i jedino kroz institucije Bosne i Hercegovine i uz podršku i pomoć međunarodne zajednice i njenih institucija u BiH. Kada je riječ o saradnji BiH i Kraljevine Švedske, naglasila je da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski. Ocijenila je da su OSCE, ali i Kraljevina Švedska dokazani prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine te da na njih računamo na svom putu ka članstvu u EU.

Govoreći o  aktivnostima Organizacije za europsku sigurnost i saradnju, s obzirom da u ovoj godini Švedska predsjedava ovom organizacijom, predsjedavajuća OSCE-a Linde je istaknula da su prioriteti u radu odbrana europskog sigurnosnog poretka i podržavanje sveobuhvatnog koncepta sigurnosti, te doprinos rješavanju sukoba u skladu s međunarodnim pravom. Naglasila je uspješnu saradnju BiH i OSCE-a te potvrdila spremnost za daljnju podršku našoj zemlji. Istaknula je da OSCE i Kraljevina Švedska podržavaju europsku perspektivu naše zemlje te najavila da će u decembru ove godine biti održan sastanak Ministarskog vijeća OSCE-a na kojem će učestvovati i ministrica Bisera Turković.