Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.9.2021 13:44
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić predvodi delegaciju BiH na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvuje u radu 65. redovne sjednice Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja se od 20. do 24. septembra 2021. godine održava u Beču. Zamjenik ministrice obratio se učesnicima Konferencije 21. septembra u okviru generalne debate.

Tokom obraćanja zamjenik Brkić naglasio je da se Bosna i Hercegovina pridružuje Izjavi Evropske unije koja je objavljena prvog dana Konferencije, a u kojoj se između ostalog, naglašava značaj rada Agencije na polju neproliferacije nuklearnog naoružanja te pozivaju Iran i Sjeverna Koreja da u potpunosti sarađuju s IAEA-om.

Zamjenik se potom osvrnuo na pitanja koja su od značaja za našu zemlju istaknuvši da Bosna i Hercegovina sa velikim interesom prati dešavanja u vezi s odlukom Republike Hrvatske da odabere Čerkezovac kao mjesto za zbrinjavanje otpada iz Nuklearne elektrane Krško, budući da se navedeni lokalitet nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. Bosna i Hercegovina ostaje predana rješavanju ovog pitanja s Republikom Hrvatskom u duhu dobrosusjedskih odnosa, poštivanja zajedničkih interesa i kroz dijalog, kako na bilateralnoj, tako i u multilateralnoj osnovi, a sve u skladu s odredbama ESPOO konvencije, čija smo članica, a koja regulira prekogranične utjecaje na okoliš.

Zamjenik ministrice istaknuo je potporu naše zemlje aktivnostima, programima i inicijativama vezanim uz rad i fokus IAEA-e, osobito naglasivši inicijativu ZODIAC, integrirani sistemski okvir za borbu protiv zoonotskih zaraznih bolesti. Dodao je da je Bosna i Hercegovina odredila nacionalne koordinatore i stručnjake, kao i dva laboratorija za provođenje aktivnosti ove inicijative. U ovoj fazi čekamo potvrdu IAEA-e kako bismo procijenili potrebe tih laboratorija i podržali ih. Bosna i Hercegovina također pozdravlja novu inicijativu Agencije u području zaštite okoliša koja uključuje korištenje nuklearne tehnologije u kontroli onečišćenja plastikom (NUTEC Plastic).

„Iako nije nuklearna zemlja, Bosna i Hercegovina je uložila značajan napor da bude aktivna članica IAEA, te namjerava dodatno ojačati svoj pravni i regulatorni okvir koji se odnosi na nuklearnu i radijacijsku sigurnost i sigurnost u skladu s međunarodnim standardima“, naveo je između ostalog u svom obraćanju zamjenik ministrice vanjskih poslova.