Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.9.2021 14:20
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se s ambasadorom Rumunije Antonom Pacuretuom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 20. septembra 2021. godine u nastupnu posjetu ambasadora Rumunije u BiH Antona Pacuretua.
Zamjenik ministrice poželio je novom ambasadoru dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i uspješnu diplomatsku misiju, te izrazio uvjerenje kako su prijateljski odnosi, bez otvorenih pitanja, dobra pretpostavka za dodatno unaprjeđenje istih.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Rumunije, regionalnoj saradnji, euroatlantskim integracijama BiH, aktivnostima Komisije za saradnju s NATO-om BiH i drugim aktuelnim temama.

Istaknuto je da su bilateralni odnosi BiH i Rumunije dobri i prijateljski te da postoji obostrani interes za kontinuirani razvoj saradnje u svim oblastima. S tim u vezi razgovarano je i o uzajamnim posjetama na svim nivoima.

Zamjenik ministrice Brkić, informirao je ambasadora o aktuelnoj političkoj situaciji, prilikama i odnosima u BiH, s posebnim akcentom na reformske procese na putu naše zemlje ka EU i procesu izmjene Izbornog zakona, kao ključnog  prioriteta reformske agende, posebice imajući vidu činjenicu kako je 2022. godina izborna godina.
Ambasador Pacuretu je tokom sastanka naglasio da će Rumunija nastaviti pružati podršku i pomoć BiH na njezinom EU i NATO putu i raditi na unaprjeđenju saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa za Bosnu i Hercegovinu i Rumuniju.