Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.8.2021 16:05
Ministrica Bisera Turković se u Teheranu sastala sa ministrom vanjskih poslova Irana Javadom Zarifom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, sastala se 4. augusta 2021. godine u Teheranu sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammadom Javadom Zarifom.

Ministri vanjskih poslova su razgovarali o borbi protiv pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini i Iranu, te o problemima s kojima su se dvije zemlje suočile prilikom nabavke i kupovine vakcina. Ministar Zarif je informisao ministricu da je Iran razvio vlastitu vakcinu koja je već u upotrebi, te da se radi na razvijanju i druge vakcine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o odnosima dvije prijateljske zemlje, te istakli važnost nastavka jačanja saradnje, posebno u oblasti ekonomije i vanjskotrgovinske razmjene. Ministrica je ponovila zahvalnost narodu i zvaničnicima Irana za svu pomoć koju su pružili našoj zemlji u proteklom periodu, te izrazila opredjeljenje za nastavak jačanja odnosa Bosne i Hercegovine i Irana.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji u obje zemlje i regijama, ali i trenutnim odnosima u svijetu. Ministar Zarif je naglasio da Iran snažno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da će uvijek imati podršku ove prijateljske zemlje.

Ministrica Turković boravi u službenoj posjeti Iranu, gdje se sinoć sastala sa novoizabranim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, dok će sutra prisustvovati inauguraciji novog predsjednika.