Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.6.2021 16:33
Izjava zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH dr Bisere Turković u povodu izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću

Presuda Ratku Mladiću je konačna i historijska. Ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost.

Iako nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim općinama gdje je počinjen, prvi put u historiji, genocid nad Bošnjacima je istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu. Bit će zauvijek upamćen i prepoznat kao opomena svijetu i generacijama koje dolaze.
Ratko Mladić je samo jedno od glavnih i prepoznatljivih lica izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu.

Vjerujem da će ovo biti prilika i za vlasti Republike Srbije, te političke predstavnike RS koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti. Suočavanje sa istinom i individualizacija krivice za najgore zločine na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, u njihovom je interesu.

Stoga bi Srbija trebala biti glavni partner, ne samo Rezidualnom mehanizmu za dovršetak procesa protiv odgovornih za ratne zločine, nego i zagovaratelj procesuiranja svih osumnjičenih pred sudovima u regiji.

Negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločina, čega smo i dalje svjedoci, glavna su prepreka trajnom miru i vode ka destabilizaciji cijele regije te blokiraju napredak ka EU, koji jednako želi većina ljudi u BiH, pa i u Srbiji.

Zato je neophodno da što prije zakonski zabranimo javno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina i zločinaca. To je prilika za novog visokog predstavnika da postavi standard na osnovu kojeg se može graditi pomirenje i bolja budućnost.