Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.6.2021 11:56
Ministrica Turković učestvovala na konferenciji ministara vanjskih poslova država učesnica Berlinskog procesa

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković učestvovala je 8. juna 2021. godine na konferenciji ministara vanjskih poslova država učesnica Berlinskog procesa.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Evropske unije te regionalnih inicijativa. Tokom razgovora istaknuta je važnost inicijative, te je učvršćena evropska perspektiva svih država Zapadnog Balkana.

Ministrica Turković je, između ostalog, naglasila da je Berlinski proces prepoznat kao vrlo važan doprinos evropskom putu BiH i država cijele regije. Posebno se zahvalila Njemačkoj kao inicijatoru procesa.

„Perspektiva članstva u Evropskoj uniji ostaje glavni pokretač političkih i društvenih reformi u regiji. Za nas, taj proces nema alternativu. Naravno, države regije imaju još mnogo posla, uključujući unapređenje efikasnosti uprave te jačanje državnih institucija i regionalne saradnje, ali mi smo odlučni da nastavimo tim putem“, navela je, između ostalog, ministrica Turković.

Ona se založila za što brži napredak država u procesu integracija, te jačanje veza kako bismo se bolje suočili sa zajedničkim izazovima poput borbe protiv posljedica pandemije, ilegalnih migracija, pitanja sigurnosti i vanjskih utjecaja. Kako je navela, institucije BiH, ali i građane, ohrabruje svaki jasan signal Evropske unije kojim se potvrđuje zajednička budućnost.