Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.6.2021 15:55
Pismo UNESCO-a upućeno MVP BiH u vezi sa projektom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković zaprimila je, putom Stalnog predstavništva BiH pri UNESCO-u pismo u vezi sa projektom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini.

Direktorica UNESCO Centra za kulturnu baštinu Mechtild Rössler obratila se zahtjevom bh. institucijama u vezi sa informacijama o postavljanju kamena temeljca za izgradnju brane na Drini nizvodno od nacionalnog parka Durmitor u Crnoj Gori, u kojem traži očitovanje bh. institucija.

Također, u pismu se upozorava na obavezu Bosne i Hercegovine da poštuje međunarodnu Konvenciju te da ne poduzima bilo kakve mjere koje bi mogle ugroziti kulturno ili prirodno naslijeđe u državama potpisnicama Konvencije.

„Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti te upoznati druge nadležne institucije sa zahtjevima UNESCO-a. BiH mora poštovati međunarodne obaveze i ovo je još jedan pokazatelj da se ovakvi projekti ne mogu realizirati bez saglasnosti državnih institucija“, navela je tim povodom ministrica Turković.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ranije uputilo i notu Republici Srbiji, čija je kompanija investitor u najavljenom projektu zajedno sa kompanijom u vlasništvu jednog od entiteta u BiH.

Pred Ustavnim sudom BiH je pokrenut proces u vezi sa ovim slučajem, a ranije odluke najvišeg sudskog autoriteta u BiH  navode da raspolaganje vodnim potencijalima Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH.