Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.6.2021 16:58
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio u posjet predstavnika UNFPA za BiH Johna Kennedyja Mosotija

Zamjenik  ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 1. juna 2021. godine u posjetu predstavnika Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA) za Bosnu i Hercegovinu Johna Kennedyja Mosotija.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o dosadašnjim rezultatima rada UNFPA i glavnim strateškim ishodima rada ovog Fonda za stanovništvo, a koji se odnose na reproduktivno zdravlje, ravnopravnost spolova i provedbu strategije za populaciju i razvoj, sa mladima kao prioritetima.  Zamjeniku Brkiću je predstavljena misija Fonda, koji u BiH provodi projekte od 1995. godine, te su razmijenjeni prijedlozi buduće saradnje fonda i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ocijenjeno je da su projekcije stanovništva za BiH, koje je nedavno predstavio UNFPA vrlo nepovoljne, te prijete da će, ukoliko se postojeći trendovi nastave, prerasti u demografsku katastrofu, te je stoga neophodno hitno poduzeti napore da se ovakav trend uspori. Kreiranje strategija razvoja mladih, kroz politike na državnoj razini je osobito važno jer su upravo oni nositelji društvenih promjena koje su potrebne Bosni i Hercegovini.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić je istaknuo da su oblasti kojima se Fond bavi ključne za budućnost naše zemlje, ocijenio da je saradnja Ministarstva i UNFPA u BiH veoma dobra, te ponudio pomoć i potporu u nastavku njihovog djelovanja.