Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.6.2021 16:28
Ministrica Turković uputila čestitku novoimenovanom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković uputila je čestitku novoimenovanom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu u kojoj se između ostalog kaže:

“Pozdravljamo odluku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Vjerujemo da će ona snažno doprinijeti provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i napretku u ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Prilikom našeg susreta 9. marta ove godine u Berlinu razgovarali smo o izazovima koji su pred vlastima i građanima naše države.

Uvjerena sam da vaše diplomatsko iskustvo, predanost i dobra volja, te međunarodna podrška koju uživate, mogu donijeti prijeko potrebnu energiju i pomoć naporima političkih snaga u BiH koje se beskompromisno, nedvosmisleno i kontinuirano bore i rade na ispunjavanju svih uvjeta za trajnu stabilizaciju, za potpunu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, za ekonomski progres i napredak ka članstvu u EU”, navodi se između ostalog u poruci.

Dr Turković je dodala da imenovanje gospodina Schmidta potvrđuje predanost međunarodne zajednice, a posebno Njemačke, trajnom napretku BiH i pridruživanju evropskoj porodici.