Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.5.2021 16:56
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić razgovarao sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a Laurom K. Cooper

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić održao je 13. maja 2021. godine virtuelni sastanak sa zamjenicom pomoćnika ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Laurom K. Cooper.

Tom prilikom zamjenik ministrice Brkić je izvijestio sagovornicu o formiranju Komisije za saradnju s NATO-om BiH, te načinu i dinamici rada Komisije. Istakao je kako Komisija utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine koje proizlaze iz učestvovanja naše zemlje u programu NATO-a „Partnerstvo za mir”, kao i u vezi s realizacijom obaveza iz dokumenta „Program reformi Bosne i Hercegovine”.

Zamjenik ministrice Brkić je govorio o značaju formiranja Komisije za saradnju s NATO-om te daljim pravcima i aktivnostima te saradnje. Predstavio je napredak u saradnji BiH sa Sjevernoatlantskim savezom, s osvrtom na izradu Programa reformi Bosne i Hercegovine 2021. Istakao je kako će članovi Komisije za saradnju s NATO-om BiH razmatrati Nacrt Programa reformi 2021. krajem ovog mjeseca, za kada je planirano održavanje sljedeće sjednice Komisije. Zamjenik Brkić je informisao je zamjenicu pomoćnika ministra Cooper i o radnoj posjeti Briselu te održanim sastancima sa zvaničnicima NATO štaba i evropskih institucija u cilju promovisanja rada i ciljeva Komisije za saradnju s NATO-om. 

Na kraju sastanka zamjenik Brkić je izrazio zahvalnost na saradnji NATO štabu u Sarajevu i Ambasadi SAD u Sarajevu na dosadašnjoj podršci.
 
Zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD je pozdravila formiranje Komisije za saradnju s NATO-om BiH te naglasila važnost nastavka pozitivne medijske kampanje i tok procesa javnih konsultacija pri izradi Programa reformi za 2021. godinu.  Naglasila je kako će Ministarstvo odbrane i institucije SAD nastaviti s pružanjem podrške BiH tokom provedbe predstojećih reformi. Takođe je istakla važnost i kontinuitet učešća Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u međunarodnim mirovnim operacijama, s naglaskom na Afganistan. 
Sagovornici su se složili kako je politika otvorenih vrata i saradnje NATO-a posebno važna za Bosnu i Hercegovinu i regiju u današnjim okolnostima raznih prijetnji, od sigurnosnih do zdravstvenih.  U tom smislu je naglašena važnost uključivanja Bosne i Hercegovine i u druge instrumente za jačanje bezbjednosti i stabilnosti kao što je npr.  Američko-jadranska povelja.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktuelnim pitanjima, kao što je situacija s pandemijom COVID-19.