Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.5.2021 19:04
Ministrica Bisera Turković uputila pismo i čestitku čelnicima Evropske unije povodom 9. maja, Dana Evrope

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković uputila je pismo i čestitku čelnicima Evropske unije povodom 9. maja, Dana Evrope, u kojoj stoji:

“Koristim priliku da vam čestitam 9. maj, Dan Evrope, praznik koji se na poseban način doživljava i obilježava u mojoj državi Bosni i Hercegovini. Demokratske, humane i prosperitetne vrijednosti koje taj datum simbolizira predstavljaju snažnu i neraskidivu vezu između građana, naroda i država cijele Evrope, posebno država članica Evropske unije”,  navedeno je, između ostalog, u pismu koje je upućeno predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli Van Der Leyen, specijalnom predstavniku Josephu Borellu, Oliveru Varhelyiju te šefovima diplomatije država članica.

Ministrica je u pismu, također, istakla da je 9. maj prilika da se izrazi snažno opredjeljenje Bosne i Hercegovine, kao države, da u skladu sa utvđenim, poznatim i predvidljivim procesom priključenja bude dio Evropske unije i postane punopravni član napredne evropske porodice.

“Sva relevantna istraživanja pokazuju da velika većina bh. građana podržava evropske integracije, te ispunjavanje svih uvjeta ne samo za kandidatski status nego i svih reformi potrebnih za ostvarivanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji.
 
Postoji jasno uvjerenje da je Bosna i Hercegovina dio Evrope i da proces priključenja EU nema alternative, te da će samo i jedino to donijeti konačnu i dugoročnu stabilnost i prosperitet ne samo Bosni i Hercegovini nego i cijeloj regiji Zapadnog Balkana.
 
Želim vam prenijeti vrlo jasan stav da u Bosni i Hercegovini postoje demokratske političke snage koje su spremne, u interesu građana koji to žele i traže, bez odlaganja provesti sve potrebne korake i reforme.
 
Predstavnici takve politike svakodnevno vrlo aktivno rade i traže rješenja i kompromise, uprkos pojedinim političkim liderima i pojedincima koji usporavaju i odbijaju neophodne reforme, čak i kada to donosi direktne štete njihovom biračkom tijelu ili institucijama koje predstavljaju ili je u interesu nekih, građanima BiH, stranih politika.
 
Vjerujem da će Evropska unija, njene članice i njeni predstavnici prepoznati tu činjenicu te pružiti podršku putem svih međunarodnih i direktnih mehanizama, javno i tajno, svim proevropskim naporima Bosne i Hercegovine, proevropskom raspoloženju bh. građana kako bi se ostvario ključni napredak te dostigao kandidatski status za bolju budućnost. Brži i dinamičniji proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine najbolji je i jedini istinski način dugoročne stabilizacije cijele regije”, navela je Turković.