Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.5.2021 19:18
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Republike Francuske Jean-Yves Le Drianom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr Bisera Turković razgovarala je danas, 3. maja 2021. godine, telefonski sa Jean-Yves Le Drianom, ministrom vanjskih poslova Republike Francuske.

U fokusu razgovora su bile evropske integracije te borba protiv pandemije koronavirusa. Ministrica Turković je istakla kako se epidemiološka situacija u BiH stabilizirala te da naša država tek očekuje značajniju isporuku naručenih vakcina.

Turković je naglasila da u BiH postoje političke snage koje aktivno rade na reformama, uključujući i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, i ispunjavanju uvjeta za napredak ka EU te da uprkos negativnoj retorici većina građana i dalje snažno podržava Evropski put i put ka NATO.

Ona je informirala francuskog kolegu da su samo institucije BiH ovlaštene da  iznose zvanične stavove te da su sve ostalo stavovi bez legitimiteta na međunarodnoj političkoj sceni.

Ministar Le Drien je istakao da Republika Francuska čvrsto podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te stoji na stanovištu da nema zatvaranja Ureda visokog predstavnika prije nego za to budu ispunjeni svi preduvjeti.

Razgovaralo se i o francuskoj pomoći u jačanju prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te o potpisivanju Sporazuma o Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) što će doprinijeti povećanju francuskog angažmana i pomoći Bosni i Hercegovini.