Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.2.2021 16:34
Ministrica Bisera Turković primila u nastupnu posjetu komandanta NATO štaba u Sarajevu generala Erica Folkestada

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 17. februara 2021. godine, primila u nastupnu posjetu komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Erica Folkestada.

Ministrica Turković se zahvalila NATO-u za kontinuirane napore, angažman i podršku našoj zemlji, uključujući i pomoć tokom pandemije COVID-19, te dodala da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo sa željom za intenziviranje saradnje.

Istakla je da su, uprkos pandemiji, mnoge planirane aktivnosti iz Programa reformi završene, te da su druge aktivnosti u toku. Naglasila je da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u okviru svojih nadležnosti i dužnosti, na vrijeme završilo svoje aktivnosti kada je u pitanju Program reformi.

Ministrica Turković i general Folkestad su na sastanku razgovarali i o formiranju Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, za čiju je uspostavu Ministarstvo vanjskih poslova okončalo sve procedure, te izrazili očekivanje da će ovaj proces biti okončan u narednom periodu.

General Folkestad je istakao da je Bosna i Hercegovina jedan od prioriteta NATO saveza, te podsjetio na aktivnosti u našoj zemlji koje uključuju podršku lokalnim zajednicama, te intenzivnu saradnju sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razgovarano i o drugim važnim pitanjima u Bosni i Hercegovini, poput migrantske krize, s kojom se posljednjih godina suočava naša zemlja.