Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.1.2021 17:12
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio u nastupnu posjetu ambasadora Japana Ita Makota

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 11. januara 2021. godine u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Ita Makota.

Tom prilikom je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Japana i mogućnostima proširenja saradnje, trenutnom stanju u vezi s borbom protiv pandemije COVID-19 te aktuelnim političkim i ekonomskim temama. Istaknuto je da BiH i Japan imaju dobre i prijateljske odnose, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Na početku sastanka zamjenik ministrice Brkić poželio je dobrodošlicu ambasadoru Makoti te ga izvijestio o aktuelnoj situaciji u BiH i aktivnostima kada su u pitanju europske i euroatlantske integracije naše zemlje. Zahvalio je na kontinuiranoj pomoći i podršci koju Japan pruža Bosni i Hercegovini kroz brojne programe, projekte i donacije te iskazao posebnu zahvalnost na medicinskoj pomoći našim bolnicama kao i donaciji lijeka Avigan, koji se koristi u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Ambasador Makoto se zahvalio zamjeniku Brkiću na dobrodošlici te istaknuo da će prioritet u njegovom radu biti unapređenje svih vidova saradnje BiH i Japana. Naglasio je značaj 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Japana te ukazao na važnost produbljivanja odnosa, u svjetlu japanske Inicijative za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana koja je pokrenuta 2018. godine. Ponovio je japansku podršku reformskim procesima u našoj zemlji te europskim integracijama BiH.

Sagovornici su se složili kako bi se u cilju unapređenja bilateralnih odnosa BiH i Japana uskoro trebale održati političke konsultacije dvije delegacije u Sarajevu.

Zamjenik Brkić je poželio uspješan mandat novoimenovanom ambasadoru Japana u BiH te izrazio uvjerenje da će se sveukupni bilateralni odnosi BiH i Japana unaprijediti tokom njegovog mandata.