Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.9.2020 12:18
Ministrica Turković inicirala da se riješi slučaj pilota Samira Beganovića i da se njegovi posmrtni ostaci iz Ukrajine vrate u Bosnu i Hercegovinu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković održala je sastanak sa otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u Sarajevu Serhiiom Miniailom, na kojem se razgovaralo o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina koji je poginuo prije 26 godina.

Ministrica Turković je inicirala sastanak kako bi se pokušali pronaći posmrtni ostaci prvog pilota Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je, prema dostupnim informacijama, poginuo kada je 1. avgusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera oboren ukrajinski avion, u kojem se Beganović nalazio kao kopilot. Ministrica je informisala otpravnika poslova da je naša zemlja izuzetno zainteresovana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini. Naglasila je da bi pronalazak posmrtnih ostataka pilota i prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu donio smiraj porodici Beganović nakon više od dvije i po decenije.

Otpravnik poslova Miniailo je kazao da će provjeriti sve informacije vezane za ovaj slučaj, te da će Ambasada Ukrajine uložiti napore kako bi se ovaj slučaj riješio.

Tokom sastanka je razgovarano i o drugim važnim pitanjima između dvije države. Istaknuto je da je Ukrajina zainteresovana za razvoj i unapređenje odnosa, te dodao da su mir i stabilnost vrlo važni za ovu zemlju. Na sastanku se razgovaralo o sporazumima o turizmu i liberalizaciji viznog režima, na koje Ukrajina čeka odgovor od Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno povećati bilateralne odnose i kontakte između dvije zemlje, te u budućnosti upriličiti uzajamne posjete ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ukrajine.