Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.9.2020 19:45
Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u nastupni posjet koordinatoricu UN-a u BiH Ingrid Macdonald

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je 9. septembra 2020. godine sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini dr Ingrid Macdonald.

U fokusu razgovora bili su odnosi između BiH i Ujedinjenih nacija, s naglaskom na trenutnu situaciju sa pandemijom COVID-19 u Bosni i Hercegovini, te projekti koji doprinose oporavku i reformama u BiH nakon krize izazvane pandemijom.

Ministrica Turković je tom prilikom ocijenila uspješnu saradnju BiH i Ujedinjenih nacija, te se zahvalila na dosadašnjoj saradnji i podršci koju UN, putem mnogobrojnih projekata, kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini.

Izrazila je uvjerenje u razvoj budućih odnosa u kontekstu realizacije Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u Bosni i Hercegovini, kao i izrade dokumenta Okvir za saradnju za održivi razvoj između Ujedinjenih nacija i Bosne i Hercegovine u razdoblju 2021-2025. godina. Poručila je da će BiH kao i do sada nastaviti davati svoj doprinos unutar UN-a na aktivnostima koje se poduzimaju u cilju održavanja međunarodnog mira i sigurnosti, unapređenja i zaštite ljudskih prava, te postizanja održivog razvoja, uključujući implementaciju Agende 2030.

Rezidentna koordinatorica Macdonald je naglasila da su agencije UN-a spremne pomoći Bosni Hercegovini u rješavanju životnih pitanja građana BiH i iskazala punu spremnost za saradnju. Izvijestila je da UN u partnerstvu sa domaćim vlastima i drugim organizacijama radi na izradi planova za oporavak, kada je riječ o socioekonomskim efektima pandemije COVID-19 na stanovništvo.

Sagovornice su se složile da će smjernice Ujedinjenih nacija za izlazak iz krize prouzrokovane koronavirusom biti osnov za buduću koordinaciju aktivnosti u BiH, te istaknule važnost aktivnosti nakon prestanka pandemije sa naglaskom na ekonomski i socijalni aspekt.

Na sastanku je razgovarano i o provedbi regionalnog programa Dijalog za budućnost.