Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.7.2020 15:06
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić predvodio izaslanstvo MVP BiH na konzultacijama sa MVP Republike Grčke

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić i generalni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Grčke Themistoklis Demiris predvodili su izaslanstva dva ministarstva na bilateralnim konzultacijama koje su održane 17. srpnja 2020. godine u Ateni.

Tijekom konzultacija konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Grčke vrlo dobri, bez otvorenih pitanja. Obostrano je izražena želja za kontinuiranim unapređenjem odnosa, posebice ekonomskih, te za intenziviranjem posjeta na višoj i visokoj razini. Ocijenjeno je da Bosna i Hercegovina i Republika Grčka imaju jednak stav po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa, posebno kada je riječ o očuvanju stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Zamjenik ministrice Josip Brkić informirao je sugovornike o najznačajnijim pitanjima vezanim za europski put Bosne i Hercegovine i zahvalio se na dosadašnjoj potpori Republike Grčke na tom putu,  naglasivši da će Solun uvijek biti sinonim za europsku budućnost zemalja Zapadnog Balkana, kroz Solunsku agendu iz 2003. godine. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina u potpunosti opredijeljena prema članstvu u EU, mada svjesni ozbiljnih zadataka pred nama koji zahtijevaju da sve nadležne institucije u BiH udvostruče napore u implementaciji ključnih prioriteta. Podvukao je važnost nedavno održanog Zagrebačkog samita na kojem je, usvajanjem Deklaracije, nedvosmisleno potvrđena europska perspektiva Zapadnog Balkana. Rekao je kako je za Bosnu i Hercegovinu važna kontinuirana potpora Grčke unutar Europske unije u svim narednim koracima i fazama pristupanja BiH u EU te ukazao na značaj regionalne suradnje za stabilnost i razvoj regije kao ključni i neizostavni dio procesa EU integracija.

Zamjenik ministrice Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, izvijestio je i o procesu euroatlantskih integracija, naglasivši predanost BiH za daljnju izgradnju i unapređenje odnosa s NATO-om u cilju osiguranja stabilnog okruženja i provedbi neophodnih reformi.

Generalni tajnik Themistoklis Demiris izrazio je punu potporu Grčke Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Europskoj uniji. Rekao je da je stajalište Grčke da europska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana treba biti prioritet Europske unije, te da će Grčka i dalje ukazivati na važnost i vrijednosti EU proširenja. Izrazio je nadu da će BiH u narednom razdoblju postići rezultate u ključnim oblastima kako bi joj što skorije bio dodijeljen status zemlje kandidata. Budući da je Grčka u svibnju preuzela šestomjesečno predsjedanje Komitetom ministara Vijeća Europe, generalni tajnik Demiris informirao je zamjenika Brkića o prioritetima predsjedanja, s fokusom na zaštitu ljudskih života, javnog zdravlja i ljudskih prava u vrijeme pandemije COVID-19. Zamjenik Brkić ocijenio je veoma bitnim dobru suradnju između BiH i Vijeća Europe u približavanju standarda BiH standardima EU i VE te generalnom tajniku zaželio uspješno predsjedanje Grčke Komitetom ministara Vijeće Europe.

Na sastanku se razgovaralo i o pitanju ilegalnih migracija na prostoru Jugoistočne Europe, kao i vanjskim granicama EU, pri čemu je ukazano na važnost postizanja jedinstvenog EU pristupa u suočavanju s velikim i pojačanim migracijskim pritiskom. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o mjerama koje obje zemlje poduzimaju u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19. U tom pogledu, istaknut je značaj suradnje, solidarnosti i uzajamne potpore EU Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije, ne samo u odgovoru na humanitarnu i zdravstvenu krizu, već i u ublažavanju socio-ekonomskih posljedica.

Tijekom boravka u Ateni zamjenik ministrice Brkić se sastao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova za ekonomske odnose Kostasom Fragogiannisom. Tom prigodom razgovarano je o unapređenju ekonomske suradnje BiH i Grčke te o povezivanju gospodarstvenika dvije zemlje zainteresiranih za suradnju.

Upriličen je i kurtoazni susret zamjenika Brkića sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom.

U planu posjete predviđen je i susret zamjenika ministrice Josipa Brkića s direktorom Europske organizacije za javno pravo (EPLO - European Public Law Organization) Spyiridonom Flogaitisom. Glavne teme razgovora bit će unapređenje vladavine zakona i demokracije u trećim zemljama, obrazovanje i osposobljavanje.