Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.6.2020 16:56
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u oproštajnu posjetu ambasadoricu Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Andreu Rauber Saxer

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila je 26. juna 2020. godine u oproštajnu posjetu ambasadoricu Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Andreu Rauber Saxer.

Ministrica dr Bisera Turković je izrazila zadovoljstvo zbog prijateljskih i veoma sadržajnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Švicarske, čemu je tokom svog mandata doprinijela i ambasadorica Rauber Saxer. Izrazila je zahvalnost Vladi Švicarske, kao jednom od najvećih donatora BiH tokom proteklih 20 godina, za doprinos unapređenju političke stabilnosti i sigurnosti, ekonomskog razvoja te funkcionisanju demokratskih struktura i procesa. Tokom susreta, ministrica Turković je informisala ambasadoricu Rauber Saxer i o aktuelnom stanju u BiH s posebnim naglaskom na proces europskih integracija BiH.

Ambasadorica Rauber Saxer je zahvalila ministrici Turković na dobroj saradnji, istakavši  da Švicarska ostaje privržena prijateljskim odnosima i saradnji sa Bosnom i Hercegovinom. Naglasila je da Švicarska snažno podržava napore Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obaveza na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te će nastaviti podupirati reformske procese u našoj zemlji. Iskazala je zadovoljstvo svojim boravkom u Bosni i Hercegovini, tokom kojeg je, kako je rekla, imala priliku upoznati divnu zemlju i divne ljude. Ukratko je informisala i o kandidaturama Švicarske za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a i za Univerzalnu poštansku uniju, izrazivši nadu u podršku Bosne i Hercegovine.
Ambasadorica Švicarske Konfederacije je ministrici Turković uručila tekst zajedničke inicijative Švicarske i UK pod nazivom: “Remittances in Crisis: How to keep them flowing: A Call to Action”, izrazivši želju da se ovoj zajedničkoj inicijativi pridruži i BiH.
 
Na kraju susreta, ministrica dr Turković se zahvalila ambasadorici Rauber Saxer za njen sveukupni angažman u Bosni i Hercegovini i poželila joj uspjeh u budućem radu.