Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.6.2020 16:42
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Ministrica Turković je 25. juna 2020. godine sudjelovala na on-line sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je održan pod predsjedavanjem Prištine ovom regionalnom inicijativom. Pored ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a na sastanku su sudjelovali i evropski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Olivér Várhelyi i generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu. Sastanak je protekao u veoma konstruktivnom tonu; svi učesnici su naglasili potrebu jačanja regionalne saradnje i povezanosti, te su izrazili svoju zahvalnost predstavnicima EU na podršci u realizaciji konkretnih akcija i inicijativa.

U svom obraćanju ministrica Turković je istaknula da je pandemija COVID-19 jedan od najvećih izazova današnjeg vremena, zbog čega zdravstveni, obrazovni, privredni i sigurnosni sektori moraju biti dodatno unaprijeđeni. Izrazila je uvjerenje da će zemlje regije, koje se još uvijek suočavaju s učincima pandemije uspjeti kontrolirati situaciju i nositi se s njom.

Osvrnuvši se na povezanost u regiji, glavnu temu prethodnog, bosanskohercegovačkog predsjedavanja SEECP-om, podsjetila je da se radi o povezanosti u mnogo širem kontekstu od infrastrukturne povezanosti, poput digitalne povezanosti i umrežavanja, unapređenja poslovnih veza, kulturne razmjene, jačanje veza između mladih itd. Povezanost je također u uskoj vezi s procesom pomirenja i rješavanjem preostalih sporova i otvorenih pitanja. Treba je promatrati i kao preduvjet za brži privredni rast, modernizaciju, provedbu ciljeva održivog razvoja i sveukupni prosperitet građana jugoistočne Evrope.

„Što se tiče puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, potpuno smo svjesni svojih obaveza i ostaje nam fokus na 14 prioriteta koje je Evropska komisija utvrdila u Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Za očekivati je da će njihova provedba biti dijelom otežana s obzirom na vanredne okolnosti nastale uslijed pandemije. Ipak, članstvo u EU ostaje strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine, te stoga ne smijemo dopustiti da COVID-19 ili neke druge društveno-političke prilike negativno utječu i uspore naš napredak na evropskom putu“, naglasila je dr Turković.

Ministrica je istaknula da migrantska kriza predstavlja još jedan izazov kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijelu SEECP regiju. „Trebamo dati sve od sebe da u potpunosti slijedimo Marakešku deklaraciju, Globalni sporazum o migracijama, podržimo sigurne i uređene migracije, i da se borimo protiv svih vrsta ilegalnih prolazaka kroz našu regiju“. Ministrica je dodala da ovo pitanje treba razmotriti i riješiti na globalnoj razini. Kada je riječ o migracijama, upozorila je na problem egzodusa mladih i sredovječnih dobro obrazovanih ljudi iz zemalja regije što bi u budućnosti moglo dovesti do ozbiljnih posljedica.

Na kraju svog obraćanja ministrica je istaknula važnost partnerstva i konstruktivne uloge Vijeća za regionalnu saradnju u svim inicijativama SEECP-a. Čestitala je Prištini na uspješnom jednogodišnjem predsjedavanju SEECP-om, te Ankari zaželjela uspjeh u budućem predsjedavanju.