Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.6.2020 14:51
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila ambasadora Republike Francuske Guillaume Roussona u nastupnu posjetu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila je 17. juna 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaume Roussona.

U fokusu razgovora ministrice dr Bisere Turković i ambasadora Roussona bili su bilateralni odnosi BiH i Republike Francuske, evropske integracije te regionalna saradnja. Ministrica Turković je ocijenila da su politički odnosi dvije zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja i izrazila očekivanja da se politički dijalog zvaničnika dvije zemlje intenzivira u narednom periodu, imajući u vidu ulogu Francuske kako za budućnost EU i proces proširenja, tako i za nastavak integracije BiH u EU. U tom smislu, ponovila je poziv ministrici za Evropu Amélie de Montchalin za posjetu BiH i izrazila nadu da će ova posjeta, koja je bila planirana za april, uskoro moći da se realizuje. Ministrica Turković je također podsjetila i na ponovo upućeni poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu da posjeti BiH.

Ministrica dr Turković je u razgovoru sa ambasadorom Roussonom istakla značajnu podršku Francuske u procesu EU integracije i, u tom pogledu, izrazila zahvalnost. Pozdravila je odluku Francuske o proširenju mandata AFD (Francuska razvojna agencija) i na Bosnu i Hercegovinu, kao dio nove Strategije Francuske prema Zapadnom Balkanu. Ukazavši na važnost AFD-a, izrazila je nadu da će naše unutrašnje procedure uskoro biti okončane vezano za potpisivanje Sporazuma sa Francuskom o proširenju aktivnosti AFD-a. Ministrica Turković je saradnju BiH i Francuske u domenu odbrane i sigurnosti ocijenila dobrom, premda postoji mogućnost za dodatno unaprjeđenje te saradnje.
U nastavku razgovora, ministrica dr Turković je informisala ambasadora Roussona da naša zemlja podržava francuski prijedlog o obnovi mandata nosiocima ključnih pozicija u OSCE-u, te izrazila zahvalnost Vladi Francuske na stručnoj pomoći i podršci u organizaciji Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) održan 2019. godine.

Ambasador Republike Francuske Guillaume Rousson je istakao kako Francuska ohrabruje približavanje BiH Evropskoj uniji i na tom putu BiH može računati na nastavak francuske podrške. EU općenito, a posebno Francuska, pridaju veliku značaj regionalnoj saradnji. Ambasador Rousson je naglasio da se francuska podrška procesu približavanja Zapadnog Balkana EU, a time i BiH, potvrđuje i kroz učešće Francuske u Berlinskom procesu, te uključenost Francuske u Brdo Proces.
Osvrnuvši se na planirane posjete zvaničnika Francuske, rekao je da još uvijek nije preciziran datum posjete ministrice za Evropu Amélie de Montchalin Bosni i Hercegovini koja je, usljed pandemije koronavirusa, morala biti odgođena. Datum posjete predsjednika Macrona također nije preciziran. Rekao je da je ideja da se tokom posjete ministrice Amélie de Montchalin Bosni i Hercegovini potpiše Sporazum o proširenju aktivnosti AFD-a i na taj način omogući rad AFD-a u BiH. Podsjetio je da je upravo cilj francuske Strategije za Zapadni Balkan pomoć zemljama Zapadnog Balkana u njihovom ekonomskom i društvenom razvoju,  kroz aktivnosti Francuske razvojne agencije (AFD).

Sagovornici su, na kraju, razmijenili mišljenja u pogledu ugovornog regulisanja odnosa između dvije zemlje, sa akcentom na zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Francuske o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka kao i Sporazuma između VM BiH i Vlade Francuske kojim se treba regulisati pitanje zapošljavanja supružnika i članova porodice diplomatskog osoblja na bazi reciprociteta.