Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.5.2020 14:01
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković uputila čestitku povodom 28. godišnjice prijema BiH u članstvo UN-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković uputila je čestitku građanima i građankama naše zemlje povodom 28. godišnjice prijema BiH u članstvo Ujedinjenih nacija.

„Opća skupština Ujedinjenih nacija je na današnji dan prije 28 godina jednoglasno primila Bosnu i Hercegovinu u svoje članstvo. Ovim događajem, Bosna i Hercegovina je dobila međunarodni legitimitet, a 22. maj je postao jedan od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. Tokom ovih godina Bosna i Hercegovina je prošla kroz razne faze odnosa sa Ujedinjenim nacijama, koji su uvijek bili intenzivni i mnogostrani.

Posebno bih željela istaknuti da je BiH dala značajan doprinos radu Ujedinjenih nacija, kroz uspješno ispunjen mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ali i kroz učestvovanje u mirovnim misijama širom svijeta. BiH ostaje predana duhu multilateralizma, te nastavlja   promovirati dijalog i toleranciju nastojeći maksimalno doprinijeti vrijednostima i načelima zacrtanim u Povelji Ujedinjenih nacija.

Na ovaj historijski dan možemo reći da želimo nastaviti graditi modernu, demokratsku BiH na putu europskih i euroatlantskih integracija, s ciljem da naša zemlja postane dio velike porodice demokratskih država i na taj način ostvari puno funkcioniranje svojih institucija i daljeg razvoja društva,” stoji u čestitki ministrice Turković