Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.3.2020 11:38
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković u Kaknju posjetila podružnicu firme „Willona“ koja proizvodi zaštitne maske za lice

Ministrica Turković posjetila je u Kaknju podružnicu za proizvodnju firme „Willona“ d.o.o. Sarajevo, gdje se već od mjeseca februara ove godine proizvode i plasiraju na tržište „zaštitne maske za lice“ od originalnog i laboratorijski ispitanog troslojnog materijala – polipropilena, sa efektom zaštite od 95%. Do sada su na tržište isporučili 200.000 maski. Sa sadašnjim kapacitetima njihova dnevna proizvodnja je 20.000 maski dnevno.

U početku je firma „Willona“ proizvodnju maski plasirala na inostrana tržišta, a trenutno proizvode i plasiraju za neophodne dnevne potrebe zdravstva, privrednih organizacija i institucija širom Bosne i Hercegovine. U tu svrhu kompletan proizvodni proces i prostor se dezinficiraju, a zaštitne maske prilikom izrade prolaze i kroz proces temperaturne sterilizacije.

Ministrica Turković je istaknula da je ovo jedna od firmi koja je spremna kroz povećanu proizvodnju zadovoljavati sve veće potrebe za zaštitnim maskama i time preventivno djelovati na smanjenje opasnosti od širenja pandemije.

Video download link