Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.3.2020 18:26
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković održala prvu video konferenciju za šefove diplomatskih i konzularnih misija i šefove međunarodnih organizacija akreditovanih u BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je 18. marta 2020. godine održalo prvu video konferenciju na kojoj je ministrica vanjskih poslova  dr Turković zamolila sve šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava da pomognu u nabavci respiratora i neophodne medicinske opreme potrebne u Bosni i Hercegovini u borbi protiv virusa COVID-19. 
 
Na video konferenciji je prisustvovalo 55 predstavnika diplomatsko-konzularnih misija akreditovanih u Bosni i Hercegovini. Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dr Bisera Turković je upoznala prisutne putem  video linka sa odlukama Predsjedništva i Vijeća ministara BiH. Obavijestila je prisutne diplomate na video linku i o tekućim pitanjima vezanim za pandemiju virusa COVID-19 u BiH, kao i sa hitnom potrebom osiguravanja respiratora i medicinske opreme, te informisala o radu, aktivnostima i planovima kriznog štaba MVP BiH.

Ministrica je takođe upoznala prisutne diplomate da je nedavno otvorena dežurna (24/7) telefonska linija +387 33 281 309 i e-mail adresa: emergency@mvp.gov.ba, za komunikaciju i podršku bh. građanima, koji se trenutno nalaze u inostranstvu, te stranim državljanima koji borave u BiH.
 
Podsjećamo da su dežurna telefonska linija i e-mail adresa u MVP BiH otvoreni isključivo za kontakt naših državljana koji su se zatekli u inostranstvu i imaju potrebu za našom podrškom, odnosno za njihove porodice u zemlji ako te osobe ne mogu direktno da nas kontaktiraju, te za strana lica sa stalnim ili privremenim boravkom u BiH.
 
Naše državljanke i državljani sa privremenim ili stalnim boravkom u inostranstvu, sa upitima vezanim za poduzete mjere i stanje u BiH prouzrokovano pandemijom COVID-19, molimo da se obraćaju našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima ili da posjete web stranicu MVP BiH (www.mvp.gov.ba) koja se redovno ažurira.