Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.3.2020 16:40
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Berlinskog procesa u Skoplju

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 10. marta 2020. godine na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Berlinskog procesa u Skoplju. Sastanak je održan u okviru zajedničkog predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije i Republike Bugarske Berlinskim procesom.

Cilj Berlinskog procesa je ojačati regionalnu saradnju među zemljama Zapadnog Balkana i ubrzati njihovo pristupanje Evropskoj uniji. Na sastanku u Skoplju istaknuta je potreba za nastavkom reformi u zemljama Zapadnog Balkana kao i snažnija regionalna saradnja u svjetlu evropske integracije.

Zamjenik Brkić je u svom obraćanju na plenarnom zasjedanju, koji je predstavljao neformalni forum formata „Gymnich“, u raspravi o EU perspektivi Zapadnog Balkana ocijenio da je proširenje najjače sredstvo EU koje omogućuje promicanje i jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta. Naglasio je da je EU, koja je formalno predana Solunskoj agendi, uložila značajan politički, privredni i simbolički kapital u ovu regiju. Međutim, stvarnost je složenija, a proces evropskih integracija usporen. Upozorio je  da  nam, u tom slučaju, prijeti činjenica da „umor od pridruživanja” zamijeni „umor od proširenja”. Zamjenik Brkić je posebno istakao da članice EU ne bi trebale oklijevati u pogledu perspektive pridruživanja Zapadnog Balkana nakon ispunjenja uslova. Dodao je da bez jasne perspektive pristupanja, uslovljenost ne može potaknuti sistemske i održive reforme. „Svi se ovdje nadamo da ćemo vidjeti jasan signal započinjanja razgovora o pridruživanju EU s našim prijateljima iz Sjeverne Makedonije i Albanije. Bosna i Hercegovina se sa svoje strane nada da će joj u bliskoj budućnosti biti dodijeljen status kandidata. Radujemo se Samitu EU – Zapadni Balkan u maju u Zagrebu kao i Samitu Berlinskog procesa do kraja godine u Sofiji jer su to važni skupovi koji daju snažnu i vjerodostojnu poruku da je budućnost Zapadnog Balkana u EU,“ rekao je zamjenik Brkić te dodao da regija mora nastaviti naporan rad i reformski proces na putu do punopravnog članstva u EU.

Pored plenarnog zasjedanja, zamjenik Brkić je nazočio i radnom ručku na kojem su ministri vanjskih poslova Berlinskog procesa razmijenili mišljenja o ostvarenim rezultatima u okviru ove inicijative i budućim koracima ka strukturiranoj regionalnoj saradnji. Tom prilikom je ocijenio da je saradnja unutar Berlinskog procesa ojačala saradnju u regiji, u smislu realizacije određenih regionalnih projekata u korist građana te istakao da se Bosna i Hercegovina zalaže za dalje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa (BP).

Uoči ministarskog sastanka, na temelju pozitivnog iskustva sa Samita u Poznanu, održan i je Forum think-tankova, u organizaciji Instituta za demokratiju „Societas Civilis“ iz Skoplja i bugarskog predstavništva Evropskog vijeća za vanjske poslove. Zamjenik Brkić je, u okviru foruma, učestvovao na panelu posvećenom vladavini prava, migraciji, sigurnosnim i hibridnim prijetnjama.

Na marginama sastanka u Skoplju, uz ostale kraće bilateralne susrete, zamjenik Brkić se sastao s ministricom za evropsko susjedstvo i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Wendy Morton. Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, euroatlantskim integracijama, predstojećoj posjeti princa od Walesa našoj zemlji, trgovinskim pregovorima nakon Brexita i podršci BiH kandidaturi britanskog suca u Međunarodnom krivičnom sudu.