Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.2.2020 13:18
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na Konferenciji o nuklearnoj sigurnosti u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 10. februara 2020. godine na Konferenciji o nuklearnoj sigurnosti – održavanje i jačanje napora, koja se u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održava 10-14. februara u Beču. Zamjenik ministrice prisustvovao je otvaranju Konferencije, te se u uvodnom dijelu, u okviru ministarskog segmenta, obratio učesnicima.

Zamjenik ministrice Brkić čestitao je generalnom direktoru IAEA Rafaelu Marianu Grossiju na nedavnom imenovanju na ovu funkciju i poželio mu vrlo uspješan mandat naglašavajući da je Agenciji potrebno snažno i predano vodstvo u izazovnom vremenu koje je pred nama. Iskazao je uvjerenje da će IAEA nastaviti slijediti svoj plemeniti cilj nuklearnog neširenja i upotrebe nuklearne energije u miroljubive svrhe.

Također je pozdravio danas jednoglasno usvojenu ministarsku deklaraciju, što, kako je naveo, pokazuje odlučnost međunarodne zajednice da se angažira na jačanju nuklearne sigurnosti.

U svom obraćanju, zamjenik Brkić je između ostalog naglasio da je za Bosnu i Hercegovinu, koja nije nuklearna zemlja, nuklearna sigurnost vrlo važna zbog prekograničnog utjecaja potencijalnih nuklearnih nesreća. Rizici po zdravlje ljudi i okoliš koje nosi nuklearna nesreća i moguće prekogranične posljedice znače da je međunarodna saradnja od presudne važnosti. Bosna i Hercegovina pridaje veliki značaj efikasnoj komunikaciji i saradnji između vlada država u jačanju nuklearne sigurnosti. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina ratificirala većinu glavnih međunarodnih instrumenata u oblasti nuklearne sigurnosti, te je u potpunosti predana provedbi svojih međunarodnih obaveza. Pored međunarodnih instrumenata koji se odnose na nuklearnu sigurnost, BiH je uspostavila i bilateralnu saradnju, posebno sa zemljama u regionu. Pored aktivnosti na provedbi projekata tehničke saradnje, Bosna i Hercegovina intenzivno sarađuje s IAEA i na drugim područjima radijacijske i nuklearne sigurnosti, kao što su kontrola zatvorenih izvora zračenja, kontrola uvoza i izvoza, sigurnost u prometu, nuklearna sigurnost, sigurnost upravljanja radioaktivnim otpadom i sl. Bosna i Hercegovina posebnu pozornost posvećuje provedbi svojih međunarodnih obaveza, konvencija IAEA u području nuklearne sigurnosti i drugih međunarodnih konvencija u ovoj oblasti. Donijeli smo i provodili potrebne zakone, propise i međunarodne obaveze u skladu s rezolucijama UN-a i međunarodnim konvencijama.

Zamjenik Brkić dodao je da je regulatorno tijelo BiH (Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH) u saradnji s IAEA-om organizirala sastanak u cilju podizanja svijesti o nuklearnoj sigurnosti, kojem su prisustvovali visoki vladini dužnosnici iz relevantnih institucija odgovornih za nuklearnu sigurnost u BiH. Zahvaljujući saradnji s IAEA-om putem INSSP-a (Integrirani plan podrške nuklearnoj sigurnosti), kao i saradnji kroz projekte tehničke saradnje, očekujemo značajno poboljšanje i jačanje režima nuklearne sigurnosti u zemlji u narednom periodu, naglasio je zamjenik.

Zamjenik ministrice Josip Brkić na kraju svog obraćanja istaknuo je da BiH planira u narednom periodu zatražiti od Evropske komisije sredstva za opremu i obuku za dalje jačanje režima nuklearne sigurnosti, te poboljšati saradnju sa susjednim zemljama kako bi ojačala sposobnost otkrivanja ilegalnih prekograničnih aktivnosti s nuklearnim i radioaktivnim materijalima.

Na koncu prvoga dana Konferencije na prijemu u organizaciji Misije USA pri međunarodnim organizacijama u Beču, zamjenik Brkić susreo se i s američkim državnim tajnikom za energetiku, g. Danom Brouillettom. U srdačnom razgovoru zamjenik Brkić zahvalio se na značajnoj podršci koju američko Ministarstvo za energetiku, kao i Uprava za nacionalnu sigurnost i Ured za radiološku sigurnost pružaju institucijama BiH, kako u opremi tako i u programima obuke u radu sa radioaktivnim materijalima, te izrazio nadu za nastavkom plodonosne saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.