Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.2.2020 14:14
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković na radnoj večeri koju je organizirao državni sekretar SAD-a Michael Pompeo

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković  je na lični poziv državnog sekretara Michaela Pompea, prisustvovala radnoj večeri povodom uspostave Alijanse za slobodu vjeroispovijesti.
 
Alijansa treba da predstavlja mrežu posvećenih zemalja koje su opredijeljene za zaštitu sloboda vjeroispovijesti širom svijeta. Osnivanje Alijanse je vođeno idejom da treba više raditi na zaštiti religijskih sloboda manjinskih grupa, borbi protiv diskriminacije i sudskih procesa koje u osnovi imaju negiranje slobode vjeroispovijesti.

Alijansa ima za cilj borbu za slobodu vjeroispovijesti svih religijskih uvjerenja, koja zadržava pravo pojedinaca da ne vjeruju, da promjene način vjerovanja ili da manifestiraju vjerovanje  bilo pojedinačno bilo u zajednici sa drugima, pravo na obavljanje molitve, slijeđenje ili prakticiranje iste.

Dr Turković je u svome izlaganju naglasila da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava slobodu i prakticiranje vjerskih opredjeljenja. Naglasila je da nas komemoracija obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici u julu ove godine, podsjeća kako krive percepcije i neprihvaćanje drugih i drugačijih mogu da imaju stravične posljedice. Ministrica Turković je naglasila potrebu promoviranja obrazovnih standarda koji bi već od malena djecu učili da su svi ljudi jednaki, sa istim pravima, te sa tolerantnošću jednih prema drugima. Nadalje je  kazala da je neophodna važnost  promoviranja  jednakosti  u obrazovnim sistemima kako bi se garantiralo pravo različitosti u pluralističkom društvu.

Na putu za Washington ministrica Turković se u Berlinu sastala sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Heiko Maasom, te sa ministrom vanjskih poslova Republike Francuske Jean-Yves Le Drianom.