Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.12.2019 16:45
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković preuzela dužnost

Novoimenovani ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković preuzela je 24. decembra 2019. godine dužnost od dosadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka.

U mandatnom periodu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković će vršiti i dužnost zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dr Bisera Turković je prvoimenovani bilateralni ambasador u historiji Bosne i Hercegovine (u Republici Hrvatskoj 1992. godine), te prvoimenovana žena na funkciji ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kao i prvoimenovana žena na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Pored funkcije ministra za evropske integracije Bosne i Hercegovine, doprinijela je razvoju i unaprijeđenju diplomatske službe BiH kroz funkcije izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Mađarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kraljevini Belgiji i Državi Katar, šefa Stalne misije BiH pri OSCE i UN u Republici Austriji, nerezidentnog ambasadora BiH u Federativnoj Republici Brazil, Sjedinjenim Meksičkim Državama i Velikom Vojvodstvu Luksemburg, te ambasadora at large i načelnika Ureda za posebne diplomatske aktivnosti u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ovom prilikom obostrano su iskazane želje za uspjeh u budućem radu.