Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.9.2019 14:42
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić primio u posjetu ambasadora Irske Mylesa Geirana

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić primio je 6. septembra 2019. godine u posjetu ambasadora Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Mylesa Geirana.

Teme razgovora bile su bilateralni odnosi, evropske integracije BiH i ekonomska saradnja. Razmijenjena su mišljenja i informacije u vezi sa aktuelnim političkim situacijama u BiH i Irskoj.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio da je članstvo u EU strateški vanjskopolitički prioritet BiH. Izrazio je zahvalnost za potporu Irske evropskim integracijama BiH i očekivanje da će ova potpora biti nastavljena i u budućnosti, osobito u postupku stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU. Iako svjesni da odluka o dodjeli kandidatskog statusa nije određena rokom jer se radi o političkoj odluci, zamjenik ministra je izrazio nadu da bi države članice odluku mogle donijeti do kraja ove ili naredne godine. Naglasio je da bi ona predstavljala poticaj za nastavak reformi važnih za pristupanje EU i bitan doprinos ukupnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti BiH.

Tokom razgovora zamjenik Brkić posebno je naglasio značaj daljnjeg razvoja ekonomske saradnje BiH i Irske osobito u oblasti turizma za što postoji veliki potencijal na obje strane.

Ambasador Geiran istaknuo je opredijeljenost Irske za unapređenje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom na svim poljima. Naglasio je da će Irska nastaviti podržavati BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku je razgovarano o razvoju događaja unutar BiH u pogledu formiranja vlasti nakon Općih izbora 2018. godine, odnosu Irske prema Brexitu, te o situaciji u EU i odnosu EU prema Zapadnom Balkanu i BiH.

Naglašeno je da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU neće narušiti čvrst stav Irske da je proširenje EU i dalje neophodno.