Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.9.2019 17:27
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao u ceremoniji otvaranja Počasnog konzulata BiH u Senecu kod Bratislave

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je 5. septembra 2019. godine, prvog dana službene posjete Slovačkoj Republici, učestvovao u ceremoniji otvaranja Počasnog konzulata BiH u Senecu kod Bratislave.

Tokom obraćanja na ceremoniji ministar Crnadak je istakao da je prvi Počasni konzulat BiH u Slovačkoj Republici novi korak ka još bolјim odnosima sa tom zemlјom, koja je veoma važan evropski prijatelј i partner BiH, dobro razumije naše unutrašnje odnose i uvijek je na strani što bržeg napretka BiH na evropskom putu. 

Ministar je izrazio nadu da će Počasni konzulat posebno doprinijeti jačanju ekonomskih veza između dvije zemlјe, stvaranju uslova za nove investicije u BiH i povećanju vanjskotrgovinske razmjene.

Poželio je sreću u radu Počasnog konzulata i pozvao da konzulat bude u funkciji povezivanja Slovačke Republike sa BiH u oblasti kulture, sporta, umjetnosti i nauke. Ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će u aktivnosti Počasnog konzulata biti uklјučeno što više lјudi iz svih dijelova BiH, i iz Republike Srpske i FBiH, kako bi približavanje Slovačke Republike i BiH bilo što efektnije i dugotrajnije.

U ceremoniji svečanog otvaranja Počasnog konzulata BiH u Slovačkoj Republici učestvovao je i slovački ministar vanjskih i evropskih poslova Miroslav Lajčak.

Drugog dana službene posjete Slovačkoj Republici predviđena je posjeta slovačkom Ministarstvu vanjskih poslova u Bratislavi gdje će biti održan radni sastanak sa ministrom Lajčakom, koji trenutno obavlјa i funkciju predsjedavajućeg OESC-a.