Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.7.2019 13:37
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak predsjedavao sastankom ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predsjedavao je 8. jula 2019. godine sastankom ministara vanjskih poslova učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sarajevu. Sastanak je održan u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedavanja SEECP-om i prethodi Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na nivou predsjednika 9. jula 2019. godine na Jahorini, kojim će se okončati bosanskohercegovačko predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom pod motom „Bolja povezanost za bolji život“.

Tokom svog jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om, BiH je organizovala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u Jugoistočnoj Evropi, kao i daljeg približavanja regije Evropskoj uniji.

Domaćin ministarskog sastanka SEECP-a, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u svom obraćanju skrenuo pažnju na značaj Jugoistočne Evrope kao raskrsnice različitih kultura, tradicija, ali i kao regije koja spaja dva kontinenta. Istakao je potrebu zajedničkog suočavanja sa svim savremenim izazovima, kao i činjenicu da današnje vrijeme pruža ogromne potencijale koje treba iskoristiti za zajednički prosperitet.
Ministar Crnadak je naglasio značaj povezanosti među zemljama regije, ne samo u infrastrukturalnom smislu, već i u pogledu digitalne, privredne, kulturne povezanosti, kao i povezanosti među mladima. To je preduslov za postizanje bržeg ekonomskog rasta, modernizacije, održivog razvoja, kao i sveukupnog prosperiteta žitelja cijele regije. Posebno je skrenuo pažnju na neophodnost brže integracije regije u Evropsku uniju, naglašavajući da je to od koristi ne samo za Jugoistočnu Evropu, već je u interesu cijelog evropskog kontinenta.

Učesnici sastanka su prihvatili prijedlog teksta Deklaracije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (South-East European Cooperation Process – SEECP), koju će usvojiti učesnici Samita.