Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.4.2019 9:49
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio u nastupnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je 24. aprila 2019. godine u nastupnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga.

Tom prilikom zamjenik ministra Brkić izrazio je dobrodošlicu ambasadoru Pingu u Bosnu i Hercegovinu i poželio mu uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini. Iskazao je zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa između BiH i Kine i dosadašnjom saradnjom u sklopu  Platforme „16 plus 1“, saradnje 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope s Kinom, kao i inicijative „Jedan pojas - jedan put“. Posebno je pozdravio učestvovanje Kine kao zemlje partnera na Međunarodnom sajma privrede Mostar 2019. godine, što predstavlja dodatni podsticaj intenzivisanju odnosa dvije zemlje, osobito na ekonomskom planu.

Ambasador Ping istaknuo je da saradnja između BiH i Kine bilježi napredak, posebno kada je riječ o privredi i turizmu, zahvaljujući stupanju na snagu Sporazuma između BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša. Naglasio je i sve veću zainteresovanost kineskih tvrtki za ulaganja u BiH, s naglaskom na infrastrukturne i energetske projekte.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o svim važnijim aktuelnim političkim pitanjima, kako u BiH i regiji, tako i na globalnom planu.