Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.3.2019 14:11
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se sa zvaničnicima Europske unije u Bruxellesu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 19. i 20. marta 2019. godine u Bruxellesu s generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom, izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom i izvršnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Thomasom Mayr-Hartingom.

Na odvojenim sastancima sa zvaničnicima Evropske unije zamjenik ministra Brkić izvijestio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i procesu uspostave vlasti nakon Općih izbora održanih u oktobru 2018. godine te evropskim i evroatlantskim integracijama u BiH. Izrazio je zahvalnost zvaničnicima Evropske unije na njihovoj podršci procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i iskazao opredijeljenost svih političkih subjekata za ubrzanje procesa integracija BiH u EU.

Tom prilikom zamjenik Brkić je istakao da, unatoč izazovima s kojima se EU suočava, naša zemlja očekuje tokom 2019. godine pozitivno mišljenje Evropske komisije (Avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Podsjetio je sagovornike da je BiH prošlog mjeseca predala Bruxellesu odgovore na dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije. U međuvremenu je i Predsjedništvo BiH odobrilo zaključivanje Sporazuma o smanjenju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana. Naglasio je i da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena daljem jačanju vladavine prava, reformama iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala kao i poboljšanju stanja u oblasti poštivanja ljudskih prava.

Tokom susreta sa zamjenikom Brkićem zvaničnici Evropske unije su ocijenili da je veoma važno da se što prije formira vlast u BiH kako bi se nastavili reformski procesi. Zanimali su se za proces reforme Izbornog zakona u BiH. Istakli su da će zahtjev za članstvo BiH u EU biti analiziran na temelju rezultata provedbe reformi. Naglasili su i da će institucije EU nastaviti pružati podršku reformskim procesima BiH. S tim u vezi istakli su da je Evropska unija povećala finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je bilo riječi i o predstojećoj Godišnjoj investicijskoj konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će u maju 2019. godine biti održana u Sarajevu.