Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.2.2019 8:42
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić predvodili su delegacije dva ministarstva na bilateralnim konsultacijama koje su održane 25. februara 2019. godine u Zagrebu.

Tom prilikom naglašen je značaj kontinuiranog dijaloga između dvije zemlje kao i održavanje političkih konsultacija s ciljem unapređenja dobrosusjedskih odnosa. Ocijenjeno je da se, i pored otvorenih pitanja, dobri bilateralni odnosi razvijaju i unapređuju na temelju međusobnog uvažavanja te da je mirna i stabilna regija jedan od prioriteta vanjske politike i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Zamjenik Brkić i državna tajnica Bušić iskazali su uvjerenje da će ovakvi susreti dati snažan impuls zajedničkom radu na rješavanju svih otvorenih pitanja koja su od obostranog interesa za BiH i Hrvatsku, kao što su pitanja iz područja imovinsko-pravnih i radno-pravnih odnosa te migrantske krize.

Zamjenik Brkić je tokom konsultacija upoznao sagovornicu o procesu implementacije izbornih rezultata Opštih izbora u BiH, održanih prošle godine, formiranja vlasti na svim razinama kao i najznačajnijim pitanjima vezanim za europski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Informirao je da se u najkraće vrijeme očekuje da BiH i službeno dostavi Briselu odgovore na dodatna pitanja koja je Europska komisija 2018. godine dostavila BiH, nakon što se okonča tehnički dio u sklopu mehanizma za koordinaciju te izvrši njihova potvrda na svim razinama vlasti. Izrazio je nadu da će unatoč izazovima s kojima se Europska unija suočava, BiH tokom 2019. godine dobiti status kandidata za članstvo u EU, s obzirom na to da BiH nema drugih uvjeta na tom putu. Zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces u BiH, izvijestio je kako su ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog vijeća (NAC NATO) donijeli odluku da pozovu BiH da podnese svoj prvi Godišnji državni program (ANP), s ciljem aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP), te da ne postoji nijedan razlog da prvi Godišnji državni program ne bude usvojen.

Zamjenik Brkić se zahvalio na podršci koju Republika Hrvatska pruža BiH na njenom europskom i euroatlantskom putu ističući kako na tom putu BiH nema stabilnijeg i iskrenijeg prijatelja od Republike Hrvatske.

Što se tiče regionalnih odnosa, istaknuo je da je Bosna i Hercegovina posvećena jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, posebno u pravnom okviru Centralnoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i u okviru Berlinskog procesa.

Državna tajnica Bušić pozdravila je napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu prema Europskoj uniji i izrazila spremnost Hrvatske za dalju podršku, pomoć i razmjenu iskustava iz pristupnih pregovora. Naglasila je da će se ta podrška i pomoć nastaviti i u buduće kao i zagovaranje procesa proširenja, posebno na zemlje jugoistočne Europe, što će biti jedan od prioriteta hrvatskog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2020. godine. Kao primjer jačanja odnosa BiH i Hrvatske, državna tajnica Bušić je navela da dvije zemlje, među ostalim, imaju više od 2 milijarde eura trgovinske razmjene.

S obzirom na to da se obje zemlje nalaze na migrantskoj ruti, razgovarano je i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regiji u kontekstu migrantske krize.

Tokom konsultacija razmijenjene su informacije o aktuelnoj situaciji u BiH i regiji, kao i drugim regionalnim i globalnim temama.