Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.2.2019 8:59
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sudjelovao na Sastanku ministara globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Michaela Pompea učestvovao na Sastanku ministara vanjskih poslova Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji je održan 6. februara 2019. godine u Vašingtonu.

Sastanak je otvorio državni sekretar Pompeo, a diskutiralo se o sljedećoj fazi aktivnosti Koalicije koja će biti fokusirana na zaštitu od ponovnih upada ISIL-a u Irak i Siriju i to kroz pomoć u stabilizaciji i kontroli sigurnosti u ovim državama. Također je izvršen pregled planiranih logističkih zahtjeva za 2019. godinu.

U svom obraćanju sudionicima sastanka, ministar Crnadak je informirao o doprinosu Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma i ISIL-a, naglasivši da će kao dio Globalne koalicije BiH nastaviti aktivno doprinositi i pružati potporu Koaliciji s ciljem oporavka od štete koju je nanio ISIL.

Ministar Crnadak je naglasio da čvrst koncenzus postoji u BiH, i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, oko učešća BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma i Islamske države, uprkos brojnim unutrašnjim političkim razlikama.

Podsjetio je na konkretne korake koje je BiH poduzela u ovoj oblasti kao što je donacija streljiva iračkoj vladi za jačanje sposobnosti iračkih snaga za borbu protiv ISIL-a, zatim odluka Predsjedništva BiH o doniranju financijskih sredstva za podršku afganistanskim nacionalnim i sigurnosnim snagama (ANDSF) za razdoblje 2020-2024 i usvajanje Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2015. - 2020.

Na marginama ministarskog sastanka, ministar Crnadak se u Vašingtonu sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm. Teme sastanka dvaju ministara vanjskih poslova bile su evropske integracije BiH i bilateralna suradnja dvije zemlje.