Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.9.2018 16:27
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i generalni sekretar Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Johannes Peterlik održali bilateralne konzultacije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju MVP BiH na uzvratnim bilateralnim konzultacijama sa Saveznim ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije, koje su održane 25. oktobra 2018. godine u Sarajevu. Izaslanstvo austrijskog ministarstva predvodio je generalni sekretar Johannes Peterlik.

Na početku sastanka je izraženo zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima između dvije države kao i saradnjom koja bilježi rast u svim oblastima, prije svega ekonomiji, sigurnosti, kulturi, i obrazovanju.

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo da je Austrija, kako na bilateralnom jednako tako i na multilateralnom planu vrlo značajna za BiH i ispunjavanje strateških vanjskopolitičkih ciljeva BiH - članstvo u Evropskoj uniji i približavanje NATO-u. Ocijenio je važnim što se današnje konsultacije održavaju upravo u vrijeme šestomjesečnog austrijskog predsjedavanja Vijećem EU i istaknuo ulogu Austrije u EU-Berlinskom procesu. Izrazio je zadovoljstvo što je Austrija kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja Vijećem EU u fokus stavila zapadni Balkan. Izvijestio je da je BiH u fazi odgovaranja na drugi krug pitanja Evropske komisije i izrazio uvjerenje da će taj proces uskoro biti finaliziran i odgovori dostavljeni Evropskoj komisiji. Izrazio je nadu da će BiH dobiti pozitivno mišljenje u prvom kvartalu 2019. godine, a svakako prije evropskih izbora, kao i preporuku za stjecanje kandidacijskog statusa u EU.

Razmijenjena su mišljenja i o aktuelnoj situaciji u BiH i nužnosti izmjene Izbornog zakona BiH. Sagovornici su se usaglasili da je neophodno da se na temelju presude Ustavnog suda BiH što prije implementiraju izborni rezultati, kao što su to izjavili i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn.

Na sastanku je razgovarano i o porastu broja migranata u regionu, pri čemu je zamjenik ministra Brkić informirao da se BiH nalazi u situaciji u kojoj je skoro 20 hiljada ilegalnih migranata koristilo teritorij BiH za prelazak u zemlje zapadne Europe. Iako smo svjesni da ti ljudi ne žele ostati u BiH, učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo ljudima za smještaj i prehranu, ali BiH ne smije ostati sama u rješavanju ovog problema.

Generalni sekretar Johannes Peterlik je govoreći o evropskoj perspektivi BiH istaknuo da je za svaku pohvalu trud koji su uložili svi akteri u BiH koji su na vrlo profesionalan način radili na odgovorima na pitanja Evropske komisije. Naglasio je da Bosna i Hercegovina na evropskom putu, kao i dosad, može računati na punu podršku Austrije. Istaknuo je da isto vrijedi i kada je riječ o izazovima vezanim za pitanja ilegalnih migracija i dodao da se migrantima koji se nalaze u BiH mora jasno reći da su na pogrešnom putu.