Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.9.2018 10:33
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio u zvaničnu posjetu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov održali su 21. septembra 2018. godine konferenciju za medije u povodu zvanične posjete ministra Lavrova Bosni i Hercegovini.

Ministri Crnadak i Lavrov su prije konferencije za medije potpisali Plan konsultacija između dva ministarstva za period 2019. i 2020. godina kojim su definirane zajedničke aktivnosti.

Ministri Crnadak i Lavrov su informirali da su razgovarali o međusobnoj saradnji dvije države, i potvrdili da postoji obostrana zainteresiranost za unapređenje saradnje, uz konstataciju da se i vanjskotrgovinska razmjena znatno povećava zbog izvoza u Rusiju, a u BiH se realiziraju investicijski projekti ruskih kompanija.

Ministar Crnadak je ovu posjetu nazvao važnom, naglasivši da su odnosi dobri, zahvalio ministru Lavrovu za isplatu klirinškog duga Rusije prema BiH u iznosu od 125,2 miliona dolara i otvaranju ruskog tržišta za izvoz bh. proizvoda posebno voća. Naglasio je da BiH i Rusija imaju oko 40 potpisanih međudržavnih sporazuma koji su formalni okvir saradnje, a u planu je da se nastavi rad na novim memorandumima i sporazumima. Ministar Crnadak je napomenuo da je važno to što Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum uz uvažanje nadležnosti BiH i entiteta što je osnova razvoja dobrih odnosa dvije zemlje, s čim se složio i ministar Lavrov.  Ministar Crnadak je istaknuo da je važna činjenica što će Lavrov posjetiti mjesto gdje će biti Rusko-srpski centar u Banjaluci.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov potvrdio je da će Rusija nastaviti isporuku gasa u BiH bez problema, podsjećajući da Gazprom sarađuje s BiH na osnovu dva ugovora od kojih je jedan s Republikom Srpskom i drugi s Federacijom BiH. Također je napomenuo da dvije zemlje kontinuirano sarađuju u oblasti kulture i humanitarnih projekata, a Rusija će nastavit stipendirati studente iz BiH da studiraju u Rusiji za što je svake godine sve veća zainteresiranost. Dodao je da Rusija nikad ne preporučuje za koga glasati u drugim državama, i da će poštovati izbor građana BiH i raditi s izabranim osobama.

Sagovornici su razgovarali o stanju u regiji i zajednički se usaglasili da bi uspješni pregovori između Beograda i Prištine mogli značajno doprinijeti stabilnosti regiona.