Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.6.2018 9:14
Ministar vanjskih poslova BiH Crnadak učestvovao na ministarskom sastanku zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je, na poziv ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marije Pejčinović-Burić, učestvovao 11. juna 2018. godine na Sastanku ministara vanjskih poslova Centralnoevropske inicijative (CEI) u Splitu.

Skup „Centralnoevropska inicijativa: perspektive sutra" održan je u okviru hrvatskog predsjedavanja CEI-om, a glavne teme sastanka bile su nastavak saradnje u regionu, perspektive Centralnoevropske inicijative u budućnosti te stabilnost i ekonomski napredak. Bila je to prilika i da učesnici sastanka razmijene iskustva u vezi sa evropskim integracijama Zapadnog Balkana, aktuelnim izazovima sa kojima se Centralna Evropa suočava, migrantskoj krizi, pitanjima ljudskih prava i borbi protiv terorizma.

U svom izlaganju ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je istakao kao najvažnije za BiH, da CEI nastavi sa učvršćivanjem regionalne saradnje, sa posebnim naglaskom na ekonomiju, razvoj preduzetništva i još bolje infrastrukturno povezivanje. Kao drugi prioritet, ministar Crnadak  je naveo da BiH očekuje da CEI i dalje bude platforma koja će obezbjeđivati novi „vjetar u leđa” naporima BiH i Zapadnog Balkana da što prije postanu članovi EU.

U nastavku obraćanja, ministar Crnadak je rekao da se Evropa u protekle tri decenije izrazito promijenila. I pored te promjene Centralnoevropska inicijativa (CEI) je pokazala da ostaje relevantan faktor u savremenoj Evropi. „Danas se svijet mijenja brže nego ikada, društveno, tehnološki i u svim drugim područjima. Centralnoevropska inicijativa ne smije zaostajati. Proces integracija u EU, migracijska kriza, terorizam, digitalizacija i razvoj e-trgovine (e-trade) i e-upravljanja (e-governance) danas su među najrelevantnijim temama, ali u godinama koje dolaze neke od njih bi mogle postati manje važne“, naglasio je ministar Crnadak.

Na Sastanku su, pored ministra Crnatka, učestvovali i prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, te novoimenovani ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Enzo Moavero Milanesi.