Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.4.2018 12:54
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić se sastao sa državnim tajnikom u MVP Slovenije Iztokom Mirošičem

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je 26. aprila 2018. godine u posjetu državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Iztoka Mirošiča.

Na sastanku je potvrđeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije dobri i prijateljski, osnaženi usponom vanjskotrgovinske razmjene koja je u prošloj godini prvi put zabilježila suficit na strani BiH, kao i snažnom potporom Slovenije Bosni i Hercegovini na evropskom i evroatlantskom putu.

Naglašeno je da veliki značaj za ekonomije regiona ima Sarajevo biznis forum (SBF) koji se upravo održava u glavnom gradu BiH, i izraženo zadovoljstvo velikim brojem učesnika uključujući predsjednika Slovenije Boruta Pahora. Također je pozdravljeno što je na ovogodišnjem, devetom SBF-u, akcenat stavljen na ekonomsko povezivanje regiona i saradnju sa zemljama Evropske unije.

Zamjenik ministra Josip Brkić je naglasio opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa, a posebno sudjelovanjem u aktivnostima u okviru regionalnih inicijativa, među kojima je i Proces za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Bosna i Hercegovina je upravo, prije tri dana na sastanku na Brdu kod Kranja, preuzela od Slovenije predsjedanje SEECP-om za razdoblje 2018-2019. godine. Ujedno je informirao sagovornika o aktivnostima BiH na putu ka Evropskoj uniji, ocijenivši da veliki značaj za sigurnost i stabilnost regiona ima uključenje naše zemlje u evropske tokove.

Zamjenik ministra Brkić koji je je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijskih proces BiH informirao je o ostvarenom napretku u ispunjavanu uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i predstavio trenutne aktivnosti koje se realiziraju u okviru ispunjavanja preostalog uvjeta iz Tallinna - knjiženja perspektivne vojne imovine. Izrazio je očekivanje da će BiH uskoro dobiti ohrabrujući signal u vezi s aktivacijom prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Zahvalio se Sloveniji na otvorenoj potpori u tom procesu, kao i za sudjelovanje u radu neformalne skupine “Friends for Bosnia” koja okuplja zemlje članice NATO, koje aktivno podržavaju BiH na putu ka evroatlantskoj organizaciji.

Na sastanku je analizirana provedba presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Ališić i drugi, pri čemu je bh. strana još jednom apelirala da se pokuša pronaći rješenje i za preostale bosanskohercegovačke štediše Ljubljanske banke koji imaju određenih poteškoća pri povratu svojih štednih uloga.

Razgovarano je i o predstojećim izborima u Sloveniji i BiH, razmijenjene informacije o unutarnjo-političkoj situaciji u obje zemlje s akcentom na neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, aktualnom problemu migracija, kao i drugim regionalnim i globalnim temama.