Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2018 14:44
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammadom Javadom Zarifom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 02. marta 2018. godine sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammadom Javadom Zarifom.

Nakon sastanka delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova, ministri Crnadak i Zarif, su održali konferenciju za medije.

Ministar Crnadak je istaknuo da su teme sastanka bili bilateralni odnosi i situacija u regiji. Naglasio je da je u fokusu unapređenje odnosa BiH i Irana s posebnim osvrtom na ekonomsku saradnju. Dogovoreno je da se ponovno aktiviraju bilateralne konsultacije BiH i Irana na nivou ministarstava vanjskih poslova.  Na sastanku je razgovarano i o pitanju viznog režima između BiH i Irana, te direktnog platnog prometa. Iskazana je podrška održavanju Poslovnog foruma u Sarajevu. Ministar Crnadak je naglasio da postoji ogroman kapacitet za razvoj turizma posebno zbog sve većeg dolaska turista iz Irana u ovu regiju. Naglašeno je i da BiH i Iran nastavljaju borbu protiv terorizma.

Ministar Zarif je  istaknuo da su odnosi BiH i Irana dobri i prijateljski te da postoji prostor za poboljšanje saradnje kada je u pitanju privredno-trgovinska saradnja. Pozdravio je inicijativu za obnovu političkih konsultacija između država posebno o pitanjima terorizma i ekstremizma. Ministar Zarif je najavio da će nakon bratimljenja Sarajeva i Teherana te Mostara i Isfahana uskoro doći i do bratimljenja grada Banja Luke s nekim od gradova u Iranu.