Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.1.2018 16:04
Održane bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na bilateralnim političkim konsultacijama između MVP BiH i Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije, koje su održane 7. februara 2018. godine, u Sarajevu. Delegaciju Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije predvodila je zamjenica ministra Artemis Dralo.

Na konsultacijama je potvrđeno da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Albanije dobri i prijateljski, osnaženi zajedničkim evropskim prioritetima, saradnjom u okviru regionalnih inicijativa i snažnom podrškom Albanije Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i evroatlantskom putu. Tokom razgovora izvršena je inventura aktuelne saradnje i pokrenuti prijedlozi za njeno daljnje unapređenje.

Potvrđen je zajednički interes da se u narednom periodu potpišu sporazumi koji su završnim fazama pripreme - Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije o saradnji u procesu pristupanja Evropskoj uniji, Sporazum o ekonomskoj saradnji, Sporazum o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Ocijenjeno je da je ekonomija i dalje područje u kojem je, prema procjeni obiju strana, moguće i poželjno poticati razvoj saradnje. Zamjenik ministra Brkić je pozvao albanske privrednike da sudjeluju na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji će biti održan početkom aprila 2018, kao i na idućem Sarajevo Business Forumu. Razmijenjena su mišljenja u vezi pitanja opskrbe plinom kroz zajedničko sudjelovanje u projektu Jadransko-jonskog plinovoda (IAP) kojim se ovaj dio Evrope povezuje s kaspijskom regijom, kao i pitanje međusobne podrške i saradnje u realizaciji Jadransko-jonske autoceste.

Naglašeno je da je potrebno potaknuti i turističku razmjenu, odnosno maksimalno iskoristiti potencijale u području turizma, koji može biti pokretač jačeg razvitka dvije zemlje.

Dvije države također imaju vrlo dobru saradnju na regionalnom planu, u okviru regionalnih inicijativa. S obzirom da su aspiracije obje zemlje približavanje EU, izražena je spremnost za nastavak pružanja međusobne potpore na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Pozdravljena je jučerašnja objava Strategije za „Vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačanu saradnju EU-a sa Zapadnim Balkanom”, te naglašeno da ista pokazuje jedan novi, drugačiji pristup EU prema zemljama Zapadnog Balkana u odnosu na dosadašnju politiku EU.

Prepoznaje se značaj Zapadnog Balkana za EU, potvrđuje da građani Zapadnog Balkana i EU dijele zajedničke historijske i kulturološke vrijednosti, ali isto tako i izazove  u budućnosti.

U oblasti evroatlantskih integracija, zamjenik ministra Brkić, koji je ujedno i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH, informirao je aktivnostima koje se u BiH provode u cilju ispunjenja uvjeta za što skoriju aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP). Zahvalio je Albaniji na otvorenoj potpori u tom procesu, relaksaciji talinskih uvjeta i prihvaćanju ostvarenog napretka, kao i za sudjelovanje Albanije u radu neformalne grupe „Friends of BiH“ koja okuplja zemlje članice koje aktivno podržavaju BiH na putu ka NATO-u.

Tokom konsultacija razmijenjene su informacije o međusobnim potporama u kandidaturama u međunarodnim i regionalnim organizacijama i tijelima i drugim temama od obostranog interesa.